Zabili vodcu teroristickej skupiny Islamský štát, oznámil hovorca islamistov

ta3 čtk
30.11.2022 16:57

Vodca teroristickej organizácie Islamský štát (IS) abú Hasan Hášimí Kurajší bol zabitý. Oznámil to hovorca islamistov v audionahrávke na Telegrame. Kurajší, ktorý stál na čele skupiny iba od marca, podľa neho zahynul "v boji proti nepriateľom". Jeho nástupcom sa stal abú Husajn Husajní Kurajší, citovala hovorcu agentúra Reuters. Podľa USA stojí za jeho smrťou povstalecká Slobodná sýrska armáda (FSA), ktorá pôsobí v Sýrii.

Afganistan smeruje k zrúteniu. Militanti budú opäť hrozbou pre západ, tvrdí britský minister
TASR/AP

Jeho nástupcom sa stal abú Husajn Husajní Kurajší, citovala hovorcu agentúra Reuters. Podľa USA stojí za jeho smrťou povstalecká Slobodná sýrska armáda (FSA), ktorá pôsobí v Sýrii. "Zomrel v boji proti nepriateľom boha a predtým, než sám zahynul na bojovom poli, niektoré z nich zabil," uviedol hovorca teroristickej organizácie abú Hasan Muhádžir.

Ako informovala následne americká armáda, operáciu, ktorá viedla k zabitiu vodcu islamistov, podnikla Slobodná sýrska armáda (FSA) v provincii Dará v polovici októbra. "ISIS zostáva aj naďalej hrozbou v regióne," dodalo velenie amerických síl na Blízkom východe, v Perzskom zálive a severnej Afrike (CENTCOM). Doplnilo, že "CENTCOM sa aj naďalej spolu so svojimi partnermi sústredí na trvalú porážku ISIS". ISIS je skratkou pre Islamský štát v Iraku a Sýrii.

Hasan Hášimí Kurajší sa stal lídrom islamistov na jar po tom, čo začiatkom februára pri operácii špeciálnych jednotiek USA v severozápadnej Sýrii zomrel predchádzajúci vodca IS abú Ibráhím Hášimí Kurajší.

Žiadne bližšie podrobnosti o zabitom vodcovi IS nie sú známe, špekulácie panujú aj ohľadom toho, aké bolo jeho pravé meno. Podľa niektorých zdrojov išlo o irackého občana menom Hadži Zaíd. Iné iracké bezpečnostné zdroje naopak tvrdia, že jeho pravé meno bolo Džuma Avad Badrí a bol to starší brat prvého "kalifa" Islamského štátu abú Bakra Bagdádího.

Biely dom informácie o úmrtí vodcu islamistov uvítal. Ako uviedol v prvej reakcii hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby, USA stále zisťujú podrobnosti. "Vítame ale oznámenie, že ďalší vodca ISIS už nie je medzi nami," dodal Kirby.

Podľa agentúry AP zabitý vodca aj jeho predchodca zrejme neboli príbuzní, aj keď sa obaja volali Kurajší. Nebolo to totiž ich pravé meno, ale meno odvodené od kmeňa Kurajš, z ktorého pochádza prorok Mohamed.

Radikáli z Islamského štátu začali v roku 2014 zaberať rozsiahle oblasti v Iraku a Sýrii a na dobytých územiach násilím presadzovali svoj prísny výklad islamského práva šaría. V istom čase ovládali skoro polovicu Sýrie a asi tretinu Iraku. K ich rozmachu prispela občianska vojna v Sýrii. V Iraku bol IS územne porazený v roku 2017, v Sýrii v marci 2019. V oboch krajinách ale stále má menšie bunky, ktoré naďalej páchajú útoky. Odnože IS pôsobia aj v ďalších štátoch, atentáty vykonáva napríklad v Afganistane či v niektorých afrických krajinách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok