Kalendár sviatočného pečenia: Kedy sa pustiť do prípravy koláčov a ako ich skladovať?

TA3/zm
1.12.2022 08:00

Vianočné prípravy si treba dobre rozplánovať a platí to aj o pečení. Viete, kedy je ideálny čas začať s koláčmi? Záleží na tom, o aký druh ide. A tiež na tom, ako budete potom napečené zásoby skladovať.

Kalendár sviatočného pečenia: Kedy sa pustiť do prípravy koláčov a ako ich skladovať?
Pixabay

Miesiť cesto, nalúskať a namlieť orechy, povykrajovať z nich koláčiky. V mnohých rodinách sa už vianočné prípravy začali. Ak máte pocit, že je stále veľa času, pozrite si náš prehľadný kalendár sviatočného pečenia s radami, ako koláčiky uskladniť, aby vydržali dlho čerstvé.

Kalendár pečenia

1. december: Začiatkom mesiaca sa začínajú aj prípravy na Vianoce. Z hľadiska pečenia to znamená pripraviť druhy, ktoré potrebujú čas na to, aby odležali, napríklad zmäkli. Naplánujte si preto čo najskôr perníčky, vanilkové rožteky alebo anízové kolieska.

6. december: Okolo Mikuláša sa zvyknú piecť tie druhy koláčov, ktoré netreba plniť. Medzi takéto suché druhy patria napríklad medvedie labky, ale aj linecké kolieska. Na plnenie, prípadne lepenie si však ešte počkajte.  

13. december: Na Luciu si naplánujte spomínané plnenie krémami, prípadne nepečené zákusky ako sú rôzne raw guličky.  

O skladovaní

V prípade skladovania vianočných koláčikov platí niekoľko všeobecných pravidiel. Napečené dobroty by ste mali držať na tmavom a chladnom mieste. Nemali by ste dávať do jednej dózy aromatické druhy koláčov, ako sú rumové guličky alebo škoricové sušienky, spolu s inými, menej výraznými druhmi. Tie by mohli nasiaknuť arómu a znehodnotiť tým chuť. Čo sa týka dózy, tiež závisí od druhu koláčikov. Niektorým sadne lepšie plechová dóza,. Iným papierová krabica. Ale pekne postupne

Džemové a krémové koláče do plastu

Ak ste na Vianoce upiekli koláčiky, ktoré sa lepia džemom alebo plnia krémom, mali by ste ich skladovať oddelene. Každý druh potrebuje svoju vlastnú dózu, pričom najdlhšie si udržia čerstvú chuť, ak papierovým obrúskom vysteliete plastový uzatvárateľný box. Rovnako dajte papierovú kuchynskú utierku aj na vrch, keď dózu naplníte. Tieto koláče nemusia zaberať miesto v chladničke, pokojne ich dajte na balkón, terasu či do garáže.

Perníky do kovu a keramiky

Perníčky či medovníčky, ktoré potrebujú čas, aby zmäkli, majú z tohto istého dôvodu radi uskladnenie v kovových alebo keramických dózach. Dno aj vrch naplnenej dózy vysteľte alobalom. Skladovanie v chlade platí aj pri týchto koláčikoch, ale postačí im napríklad chodba.

Perníky a medovníky Pixabay

Krehké sušienky do papiera

Akékoľvek krehké pečivo, ako sú vanilkové rožteky, medvedie labky, nenaplnené košíčky či sušienky, obľubujú papierové krabice. Ak takú nemáte, nič sa im nestane ani v plaste či kove, ale práve vďaka papieru si zachovávajú chrumkavú chuť. Opäť platí na spodok aj vrch použiť papierový obrúsok. Vzhľadom na množstvo tuku v ceste potrebujú aj tieto druhy chladné miesto, ale nemusí to byť chladnička.

Vanilkové rožteky Pixabay

Snehové cukrovinky do papiera

Kým krehké sušienky zvládnu okrem papiera aj plast a kov, v prípade snehových koláčikov ich skladovanie v čomkoľvek inom okrem papierovej krabice znehodnotí. Pusinky a podobné druhy by totiž v čomkoľvek inom zvlhli a zmäkli. V tomto prípade box netreba vystlať obrúskom. Zabudnite na skladovanie v chladničke, toto je jeden z mála druhov koláčov, ktorým by chlad uškodil. Potrebujú len sucho, takže pokojne krabicu dobrôt odložte na ktorúkoľvek poličku v byte.

Nepečené do chladničky

Ak zvyknete pripravovať rôzne guličky a iné nepečené dobroty, tým nevymyslíte lepšie miesto na skladovanie než je chladnička. Podstatné však je, aby šlo o uzatvárateľný box, aby nenapáchli od zvyšku potravín.

Nepečené guličky Pixabay

Koláče s plnkou v plaste

Snáď najobľúbenejšie vianočné koláče sú tie, ktoré plníme najrôznejšími plnkami a krémami. A práve kvôli tým podliehajú rýchlejšie skaze, preto sa chystajú najneskôr a skladujú v chladničke. Ocenia plastový box vystlatý alobalom a dobre uzatvorený. Neriskujte tým, že ich dáte von. Najmä keď sa mení teplota a cez deň svieti na ne slnko, mohli by sa pokaziť.

Témy: Vianoce
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok