Rozruch v Bruseli: Európa obviňuje USA, že zarábajú na vojne aj energetickej kríze

ta3/Anka Žitná
30.11.2022 15:50

Slovenský europoslanec Robert Hajšel kritizuje nahrádzanie ruského plynu dodávkami z problematického Kataru.

20221130_taktakto_5.jpg
TA3

„Pokiaľ sa na to pozriete triezvo, krajinou, ktorá najviac profituje na vojne, sú USA. Pretože predávajú viac plynu a za vyššie ceny, pretože predávajú viac zbraní," citoval časopis Politico vysokého úradníka v Bruseli. „Sme na historickej križovatke a Amerika si musí uvedomiť, že verejná mienka sa v mnohých krajinách EÚ mení,“ dodáva citovaný predstaviteľ únie. Hlavný diplomat EÚ Josep Borell vyzval Washington, aby reagoval na európske obavy. USA sťažnosti z únie odmietajú, rast cien plynu spôsobila ruská invázia na Ukrajinu a Putinova energetická vojna proti Európe.

O náladách, ktoré vládnu v Bruseli, hovoril v stredu v relácii Tak takto?! europoslanec Robert Hajšel. Problém s energiami by Brusel chcel riešiť spoločným obstarávaním plynu. Rokovania by mal viesť podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Medzičasom si však jednotlivé členské štáty hľadajú vlastné cesty a podpisujú separátne dohody o dodávkach plynu. Napríklad Nemecko podpísalo na pätnásť rokov zmluvu o dodávaní plynu s Katarom.

„Nepáči sa mi a často kritizujem, že nahrádzame dodávky plynu z Kataru a odrezali sme dodávky z Ruska. Raz sa tento konflikt skončí, bude sa rokovať o mieri a v tom prípade pre Európu bude dobré, ak bude diverzifikovať trasy. Čím viac bude zdrojov plynu - a medzi ne za normálnych okolností patril aj potrubný plyn z Ruska, bude treba premýšľať, či sa potrebujeme na dlhé roky zaväzovať a vyrábať si závislosť na režimoch, ako je Katar v prípade plynu a v prípade ropy Saudská Arábia,“ skonštatoval Robert Hajšel.

Celú diskusiu nájdete nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok