Internetom sa šíri hoax o poľskom premiérovi a Banderovi. Zdroj má blízko k ruskej ambasáde

ta3
30.11.2022 13:20

Slovenská polícia upozornila na šíriace sa dezinformácie o poľskom premiérovi. Internetom koluje fotografia, na ktorej sa poklonil pomníku Stepana Banderu v Kyjeve. Polícia potvrdila, že ide o fotomontáž. Hlavným importérom hoaxu je podľa nej stránka blízka ruskému veľvyslanectvu na Slovensku.

Internetom sa šíri hoax o poľskom premiérovi a Banderovi. Zdroj má blízko k ruskej ambasáde
PZ

"Policajný zbor a ďalšie bezpečnostné zložky zachytili informačnú operáciu, ktorá sa v týchto chvíľach snaží ukotviť v prostredí slovenského internetu. Medzi hlavného importéra hoaxu patrí stránka blízka Veľvyslanectvu Ruskej federácie na Slovensku," informovala v tlačovej správe hovorkyňa policajného zboru Denisa Bárdyová.

Zdrojom hoaxu je podľa polície stránka Brat za brata, ktorá v stredu pred ôsmou hodinou ráno publikovala fotografiu poľského premiéra Mateusza Morawieckeho pred pamätníkom Banderu v hlavnom meste Ukrajiny. 

Ako polícia vysvetlila, Morawiecki sa skutočne pred pár dňami poklonil v Kyjeve pri pamätníku, no uctil si obete veľkého hladomoru z rokov 1932-1933. Manipulátori vyrezali jeho fotografiu spred pomníka obetí a ukradli aj fotografiu Banderovho pamätníka.

"Obe fotografie (pamätník a postavu premiéra) dezinformátori amatérsky spojili. Pri oboch osobách vidno nekvalitné výrezy – predovšetkým v oblasti hlavy. Ak si vložíte túto koláž do nástroja Google Lens, pôvodné fotografie vám vyhľadávač okamžite vyhodí a odkáže na ich pôvodné zdroje," vysvetlila Bárdyová.

Ako pokračovala, autori hoaxu ho rozposlali vplyvným šíriteľom dezinformácií, ktorí ho ďalej dostali až k slovenskému publiku. "Úlohou hoaxu je podkopanie spoľahlivosti poľského premiéra a prepojenie súčasnej podpory Ukrajiny na známy naratív “fašizmu na Ukrajine”, či na jej kontroverzného predstaviteľa z minulosti S. Banderu," uviedla hovorkyňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok