Nová éra v liečbe Alzheimerovej choroby? Vedci hlásia pokrok, liek má ale aj vedľajšie účinky

ta3 čtk
30.11.2022 10:56

Po dokončení klinických testov lieku lecanemab japonskej firmy Eisai a americkej spoločnosti Biogen vedci veria, že prichádza nová éra v liečbe Alzheimerovej choroby. Prípravok podľa štúdie spomaľuje o 27 percent úbytok kognitívnych funkcií u pacientov s neurodegeneratívnym ochorením, a to ak je podaný v rannej fáze choroby. Odborníci ale upozornili aj na jeho niekedy závažné vedľajšie účinky, uviedla agentúra AFP.

Neurologička o tetánii: Pri záchvate môžu vzniknúť bolestivé kŕče a strach zo smrti
TASR/František Iván

Počas klinickej štúdie vedci 18 mesiacov sledovali zdravotný stav takmer 1800 pacientov, kontrolná skupina dostávala placebo. Lecanemab je protilátková terapia, ktorá odstraňuje zhluky bielkoviny známe ako beta-amyloid, ktoré sa hromadia v mozgu ľudí s Alzheimerovou chorobou. Prvé závery obe firmy zverejnili už v septembri, kompletné výsledky sa v utorok objavili v odbornom časopise New England Journal of Medicine.

"Ide o prvý liek, ktorý poskytuje skutočnú možnosť liečby pre ľudí s Alzheimerovou chorobou," povedal Bart De Strooper, riaditeľ britského Inštitútu pre výskum demencie. "Hoci sa zdá, že klinické prínosy sú trochu obmedzené, možno očakávať, že budú zreteľnejšie, pokiaľ bude liek podávaný dlhší čas," dodal De Strooper.

Pri Alzheimerovej chorobe sa v mozgu postupne abnormálne hromadia dve kľúčové bielkoviny, beta-amyloid a tau-proteín, čo spôsobuje odumieranie mozgových buniek a zmenšovanie mozgu. To vedie k strate pamäti a rastúcej neschopnosti vykonávať každodenné úlohy. Alzheimerovou chorobou vo svete trpí okolo 40 miliónov ľudí, čo predstavuje zhruba dve tretiny všetkých prípadov demencie.

Profesor John Hardy, jeden z popredných svetových výskumníkov, ktorí pred 30 rokmi stáli pri zrode celej myšlienky zamerať sa na beta-amyloid, vyhlásil, že ide o "historický objav". "Sme svedkami začiatku terapie Alzheimerovej choroby," povedal Hardy podľa stanice BBC. Tento rok v septembri českí vedci oznámili, že preparát, na ktorom pracuje tím neurológa a riaditeľa spoločnosti Alzheon Martina Tolara, sa dostal do záverečnej fázy testovania na pacientoch. Liek, ktorý by sa mohol používať aj preventívne proti Alzheimerovej chorobe, podľa autorov chráni pred stratou mozgového tkaniva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok