Vo veku 96 rokov zomrel bývalý čínsky prezident Ťiang Ce-min

ta3 čtk
30.11.2022 09:53

Vo veku 96 rokov zomrel bývalý čínsky prezident Ťiang Ce-min. Podľa tlačovej agentúry Reuters o tom informovali čínske štátne médiá.

Ťiang zomrel v Šanghaji o 12:13 miestneho času (5:13 SEČ) na leukémiu a mnohopočetné zlyhanie orgánov, napísala agentúra Nová Čína. Vlajky na budovách komunistickej strany a vlády budú stiahnuté na pol žrde, dodala. "Smrť súdruha Ťiang Ce-mina predstavuje nesmiernu stratu pre našu stranu, armádu a ľud," napísala v spoločnom liste národa čínska komunistická strana, parlament, vláda a armáda. Ťianga dokument označuje za "vynikajúceho vodcu, významného marxistu, štátnika, vojenského stratéga, diplomata a osvedčeného komunistického bojovníka".

Ťiang Ce-min sa vedenia Číny ujal v roku 1989 po krvavom potlačení prodemokratických demonštrácií na pekinskom námestí Tchien-an-men av čele komunistickej strany zostal do roku 2002. Do čínskych dejín sa zapísal predovšetkým vďaka ekonomickým reformám; priviedol Čínu do Svetovej obchodnej organizácie (WTO) a umožnil súkromné podnikanie. Za hranicami však Ťiang Ce-minovi zostala nálepka tvrdého autoritárskeho vodcu.

Zvolenie pomerne neznámeho starostu Šanghaja Ťiang Ce-mina do najvplyvnejšej funkcie generálneho tajomníka komunistickej strany v roku 1989 bolo prekvapivé a bolo vnímané ako prechodné. Ťiang sa ale vo svojej úlohe osvedčil, vyviedol Čínu z medzinárodnej izolácie a krajina za jeho vlády zažila svoje najdlhšie obdobie hospodárskeho rastu.

Medzi rokmi 1993 a 2003 pôsobil Ťiang rovnako ako prezident Číny a jeho vláda bola sprevádzaná aj ďalšími historickými okamihmi – v roku 1997 prešla britská kolónia Hongkong pod čínsku správu a Čína tiež v tomto období získala právo organizovať letné olympijské hry v roku 2008.

Čínska vláda ale aj za Ťianga tvrdo prenasledovala všetkých disidentov, ktorí sa odvážili spochybniť monopol komunistickej strany, nechávala uväzniť bojovníkov za ľudské práva a zakázala duchovné hnutie Fa-lun-kung, ktoré vnímala ako hrozbu.

Kondoloval Putin aj Zeman

Na Ťiang Ce-mina v stredu zaspomínal generálny tajomník OSN António Guterres. Označil ho za "vytrvalého zástancu medzinárodnej angažovanosti" a pripomenul jeho "vrelosť a otvorenosť". Bezpečnostná rada OSN si úmrtie čínskeho vodcu pripomenula minútou ticha.

"Ako drahý priateľ našej krajiny Ťiang Ce-min neoceniteľne prispel k rozvoju rusko-čínskych vzťahov...spomienka na tak autoritatívneho politika a úžasného človeka zostane navždy v mojom srdci," reagoval na úmrtie bývalého čínskeho vodcu ruský prezident Vladimir Putin.

Kondolenčný list prezidentovi Si Ťin-Pchingovi zaslal aj jeho český náprotivok Miloš Zeman. "Ťiang Ce-min bol jedným z významných lídrov čínskeho ľudu. Do dejín Čínskej ľudovej republiky sa zapísal predovšetkým svojimi ekonomickými reformami. Medzi jeho úspechy sa radí zavedenie možnosti súkromného podnikania v Číne či vstup Číny do Svetovej obchodnej organizácie. Oceňujem jeho vodcovské schopnosti, ktoré zaistili Vašej krajine ekonomický rozvoj a stabilitu," uviedol český prezident v liste. "Som presvedčený, že hoci prezident Ťiang Ce-min už nie je medzi nami, v srdciach a spomienkach národa si miesto uchová navždy," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok