Porota uznala vinným z plánovania vzbury v Kapitole zakladateľa pravicovej milície Oath Keepers

ta3 čtk
29.11.2022 23:56

Porota vo Washingtone v utorok uznala vinným zakladateľa krajne pravicovej milície Oath Keepers Stewarta Rhodesa obvineného z "rozvratného sprisahania" v súvislosti s nepokojmi v budove Kapitolu zo 6. januára 2021. Rhodesovi hrozí až 20-ročný trest.

Porota uznala vinným z plánovania vzbury v Kapitole zakladateľa pravicovej milície Oath Keepers
TASR/AP

Verdikt je významným víťazstvom pre americké ministerstvo spravodlivosti, píše agentúra Reuters. Porota o výsledku rozhodla po trojdňovom rokovaní a takmer dvojmesačnom procese s Rhodesom a ďalšími štyrmi členmi skupiny. Aj tie porotcovia uznali vinnými.

Na Kapitol pri spoločnej schôdzi oboch komôr amerického Kongresu, ktorá sa chystala formálne potvrdiť víťazstvo súčasného amerického prezidenta Joea Bidena vo voľbách, 6. januára zaútočili priaznivci vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa. Ten po voľbách začal bez dôkazov tvrdiť, že hlasovanie sprevádzali rozsiahle volebné podvody a že mu demokrati víťazstvo "ukradli".

Rhodes vtedy do budovy Kapitolu nevstúpil, bol ale obvinený z plánovania násilnej vzbury, ktorá by zabránila odovzdaniu prezidentského mandátu. Žalobcovia predtým uviedli, že sa obvinenia na udalosti 6. januára pripravovali a trénovali na ne. Rhodes sa obhajoval, že žiadny plán útoku neexistoval a stúpenci skupiny konali na vlastnú päsť.

Bývalý právnik Rhodes je zakladateľom Oath Keepers, ktorá bola jednou z viacerých extrémistických skupín, ktorých členovia vlani 6. januára dorazili k budove Kongresu. Jej názov odkazuje na prísahu, ktorú v Spojených štátoch skladajú verejní činitelia, predovšetkým na pasáž o ochrane ústavy pred "vonkajšími i domácimi" nepriateľmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok