Prejav prezidentky bol štátnický, myslí si Velič. Podľa Osuského Čaputová menovala pozitíva ministrov SaS

ta3
29.11.2022 22:43

Kľúčovým bodom podľa Anny Andrejuvovej (OĽaNO, NOVA) bolo to, že sa prezidentka vyjadrila k rozpočtu, Peter Osuský (SaS) garantoval, že SaS už nič nepresvedčí, aby za aktuálny návrh štátneho rozpočtu hlasovali. Poslanec NR SR Peter Kmec (Hlas-SD) si myslí, že prezidentka mala byť vo svojom prejave kritickejšia. Hosťom utorkovej témy dňa bol aj štátny tajomník MIRRI Dušan Velič (Za ľudí), ktorý poukázal na to, že Slovensko sa nachádza v krízovej situácii, ktorá si vyžaduje nevšedné riešenia.

tema_dna_40.jpg
TA3

Čo bude nasledovať?

Podľa Andrejuvovej je z prezidentkinho prejavu najdôležitejšia podpora rozpočtu a práve to je kľúčovým odkazom. „Ja si myslím, že tento rozpočet nás vedie na grécku cestu,“ odpovedal Kmec a uviedol, že si nie je istý, či má prezidentka o téme rozpočtu dostatok informácií. Štátny tajomník MIRRI Velič poukázal na to, že v rámci témy rozpočtu treba brať ohľad na to, že krajina je v špecifickej situácii a na návrh rozpočtu sa tiež nemožno pozerať tradičnou optikou. „Celá Európa má problémy s peniazmi,“ povedal Velič.

„Tie veci, ktoré robíme a zo štátneho rozpočtu schvaľujeme pre ľudí, to je pre spoločnosť, to nerobí jeden človek,“ reagovala Andrejuvová k poznámke, že problém predstavuje osoba Igora Matoviča, ktorý by mal byť za štátny rozpočet zodpovedný. Osuský uviedol, že už nie je nič, čo by SaS presvedčilo, aby za rozpočet hlasovali, podľa neho sa správny rozpočet dá navrhnúť aj v ťažkých časoch. „Toto, čo sa deje teraz budú musieť občania raz splácať,“ povedal Osuský. „Je pekné, že to teraz občania dostanú, ale tí občania dostanú na krk svoj vlastný dlh,“ dodal.

Peter Kmec k téme rozpočtu dodal, že strana Hlas sa zapojí do schvaľovania vtedy, ak dôjde k dohode o predčasných voľbách. Na ponuku opozície Velič povedal, že je to Sofiina voľba a považuje to za surreálne. „Vy nás idete podporiť, že odídeme? Čo je to za ponuku? Vo všetkej úcte kolegovia, nebuďme blázni. To znamená, že nie,“ povedal Velič.

V závere sa hostia Témy dňa vyjadrili k tomu, že by Zuzana Čaputová opäť kandidovala za prezidentku. „Viny na tomto človeku nenachádzam,“ povedal Osuský, pričom uviedol, že on sám osobne by ju pri voľbe prezidenta Slovenského republiky zvažoval ako možnú kandidátku. „Ona je z môjho pohľadu dobrý kandidát,“ dodal. Podobne pozitívne vyjadril svoj osobný názor aj Velič.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:   

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok