Ceny ropy vzrástli, môže za to aj nádej na uvoľnenie opatrení v Číne

ta3 ČTK
29.11.2022 19:25

Ceny ropy v štvrtok rastú. Náladu na trhu ovplyvnili nádeje na uvoľnenie prísnych koronavírových obmedzení v Číne a špekulácie o ďalšej ťažobnej politike skupiny ťažiarov známej ako OPEC+.

Podľa novej štúdie koronavírus neunikol z laboratória. Prvým nakazeným bola predavačka z trhu
TASR/AP

Okolo 18:45 SEČ cena severomorskej ropy Brent rástla o 0,3 percenta na 83,4 dolára za barel. Americká ľahká ropa WTI si v rovnakom čase pripisovala jedno percento na 78,04 dolára za barel.

Čínski zdravotní predstavitelia uviedli, že krajina plánuje urýchliť očkovanie proti Covidu-19 u starších ľudí. Chce tak prekonať dôležitú prekážku v úsilí o zmiernenie neobľúbených obmedzení súvisiacich s nulovou toleranciou prípadov choroby Covid-19.

"Vyhliadka na návrat k normálu v ekonomike, ktorá je najväčším svetovým dovozcom ropy, stačila na to, aby ceny ropy stúpli v rámci prvého výrazného cenového oživenia za posledné dva týždne," uviedol analytik firmy ActivTrades Ricardo Evangelista.

Podľa piatich zdrojov z OPEC+ ponechá skupina pravdepodobne na nedeľnom zasadnutí svoju ťažobnú politiku bez zmeny. Dva zdroje však uviedli, že sa pravdepodobne bude uvažovať aj o dodatočnom znížení ťažby, aby sa podporili ceny, ktoré klesli kvôli obavám zo spomalenia ekonomiky. Ani jeden z nič však nepovažuje ďalšie zníženie za vysoko pravdepodobné. Skupina zahŕňa členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu a jej spojencov na čele s Ruskom.

Trhy tiež vyhodnocujú dopad hroziaceho cenového limitu na ruskú ropu, ktorý chce zaviesť skupina G7. Vlády krajín EÚ sa v pondelok nedokázali dohodnúť na navrhovanom limite 65 až 70 dolárov za barel. Cieľom limitu je obmedziť príjmy Ruska bez toho, aby došlo k narušeniu globálnych trhov s ropou, napísala agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok