Rusko navždy stratilo Európu ako svojho najväčšieho odberateľa energií, uviedol šéf IEA

ta3 čtk
29.11.2022 16:09

Rusko navždy prišlo o Európu ako svojho najväčšieho energetického klienta. Uviedol to na energetickej konferencii šéf Medzinárodnej agentúry pre energiu IEA Fatih Birol. Dodal, že IEA očakáva, že do konca prvého štvrťroka budúceho roka bude ruská produkcia ropy nižšia približne o dva milióny barelov denne. Tento rok v marci ťažba Ruska predstavovala viac ako desať miliónov barelov denne.

Bloomberg: Ukrajina sa chystá zdražiť tranzit ropy pre Maďarsko a Slovensko
TASR/AP

Birol tiež pochválil Nórsko za to, že zvýšilo vývoz plynu do Európy, keď to kontinent najviac potreboval a zmizli ruské dodávky. "Rád by som poďakoval Nórsku za to, že v ťažkej dobe zvýšilo vývoz do Európy a že znovu dokázalo, že krajina je spoľahlivým dodávateľom," vyhlásil.

Birol sa vyjadril aj k obnoviteľným zdrojom energie. Uviedol, že považuje za pozitívne, že sa do obnoviteľných zdrojov a nízkouhlíkových riešení investuje obrovské množstvo peňazí. IEA podľa neho čoskoro zverejní nové čísla, ktoré ukazujú, že investície do obnoviteľných zdrojov v Európe neboli nikdy tak vysoké ako teraz. Investície sú podľa neho poháňané úvahami o energetickej bezpečnosti, klimatickými záväzkami a túžbou krajín podporiť nový priemyselný rozvoj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok