Lavrovov námestník varoval pred následkami zapojenia USA do vojny na Ukrajine

ta3 čtk
29.11.2022 15:35

Rusko nevedie so Spojenými štátmi dialóg o Ukrajine, na to sa stanoviská príliš líšia. Existuje len pravidelná výmena signálov, povedal v utorok podľa agentúry TASS námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov. Moskva podľa neho posiela Washingtonu signály, že rastúce zapojenie USA do konfliktu na Ukrajine hrozí vážnymi následkami a rizika rastú.

Lavrovov námestník varoval pred následkami zapojenia USA do vojny na Ukrajine
TASR/AP

"Nemáme s USA dialóg ohľadom ukrajinskej otázky, pretože pozícia sa radikálne líši. Máme periodickú výmenu signálov o tom, ako tie či iné kroky Moskvy a Washingtonu sú vnímané v Moskve či Washingtone," povedal Rjabkov. Moskva podľa diplomata posiela Washingtonu signály, že americká politika zameraná "na zvyšovanie napätia, na stále hlbšie zabrednutie do tohto konfliktu (na Ukrajine) hrozí vážnymi následkami, riziká rastú".

Moskva sa opakovane sťažuje, že západná vojenská podpora pre Ukrajinu preťahuje konflikt, ktorý pokračuje desiaty mesiac, a pritom hrozí možná priama konfrontácia medzi Ruskom a Západom, pripomenula agentúra Reuters. Dodala, že podľa Kyjeva a Západu nesie Rusko zodpovednosť za akékoľvek ďalšie zvyšovanie napätia v ničím nevyprovokovanej ruskej agresii proti Ukrajine, ktorá začala 24. februára. Rusko tiež pokračuje v okupácii ukrajinského územia a prednáša slabo zastreté hrozby použitia jadrových zbraní.

Nemenovaný americký predstaviteľ v utorok agentúre Reuters povedal, že medzi ruským a americkým velením bola na začiatku vojny Ruska proti Ukrajine vytvorená špeciálna linka na odvrátenie konfliktu, ale bola zatiaľ použitá len raz, keď USA prostredníctvom nej vyjadrili znepokojenie ohľadom ruských vojenských operácií blízko ukrajinskej kritickej infraštruktúry.

Námestník podľa TASS tiež vyhlásil, že nevie o žiadnom informačnom kanáli, ktorého cieľom by bolo znižovať riziko konfliktu medzi oboma jadrovými veľmocami pre dianie na Ukrajine. Ruské vojská vpadli na Ukrajinu pred 279 dňami, čím rozpútali najväčší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny. Konflikt si podľa odhadov už vyžiadal desiatky tisíc životov a milióny Ukrajincov vyhnal z domovov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok