EÚ chce efektívnejšie využívať drony, pomáhať budú pri rozvoze ľudí aj balíkov

ta3 čtk
29.11.2022 15:31

Bezpilotné lietadlá sa na konci desaťročia stanú bežnou súčasťou života v Európskej únii a výhľadovo začnú slúžiť na doručovanie citlivých zásielok alebo ako alternatíva k taxislužbe. S masívnym rozvojom dronov počíta v utorok zverejnená stratégia Európskej komisie.

da
TASR/Radovan Stoklasa

Zverejnená stratégia chce stanoviť jednotné pravidlá pre bezpečné využívanie dronov, ktoré zároveň nebude znepríjemňovať život obyvateľov. Únijná exekutíva chce tiež predísť zneužívaniu dronov vrátane možných kybernetických útokov.

O dronoch je v poslednej dobe počuť predovšetkým kvôli ich nasadeniu vo vojne na Ukrajine, stále väčšiu úlohu ale hrajú aj pri svojom civilnom využívaní od natáčania cez mestské plánovanie po poľnohospodárstvo a životné prostredie. Podľa expertov na trh s bezpilotnými technológiami sa ich najviac vyrába v Spojených štátoch, Číne, Izraeli či Turecku.

Podľa komisie sa dá očakávať, že v najbližších rokoch sa ich využívanie v Európe bude ďalej rozširovať. Úplne bežne sa na konci desaťročia budú používať nielen na mapovanie, fotografovanie, natáčanie, kontrolám či monitoringu, ale aj na doručovanie malých zásielok, ako sú lieky či biologické vzorky, odhaduje exekútíva Únie. Navyše počíta tiež s tým, že sa po počiatočnej skúšobnej prevádzke s pilotmi začnú väčšie drony využívať aj na prepravu osôb ako "letecká taxislužba".

"Naša stratégia nielen rozšíri európske možnosti prevádzkovať rozsiahle komerčné aktivity s dronmi, ale prinesie aj nové možnosti, najmä pre malé a stredné firmy," vyhlásila v utorok eurokomisárka pre dopravu Adina Valeanová. Pokiaľ sa podarí zodpovedajúce pravidlá zaviesť do praxe, môže podľa nej trh so službami prevádzkovanými dronami dosiahnuť do konca desaťročia objem 14,5 miliardy eur a vytvoriť 145 tisíc pracovných miest.

Plán rozvoja využívania dronov počíta okrem iného s prijatím celoúnijných minimálnych štandardov pre prevádzkyschopnosť dronov či požiadaviek na výcvik ich pilotov. Komisia chce tiež zaviesť kritériá pre kybernetickú bezpečnosť dronov, ktoré by mali byť odolné proti hackerským útokom. Ich výrobcovia budú môcť v prípade splnenia požiadaviek získať certifikát o dostatočnom kybernetickom zabezpečení svojich produktov. Únijná exekutíva chce tiež vytvoriť internetovú platformu na podporu lokálneho priemyslu v tomto odvetví.

Rozvoju dronov by podľa komisie mala predchádzať rozsiahla debata štátnych a regionálnych úradov s obyvateľmi. Jej cieľom je vyhnúť sa nežiaducemu dopadu prevádzky dronov a rozptýliť obavy miestnych ľudí z hluku, možných nehôd dronov či nedovoleného sledovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok