Ambulantní lekári prosia o pomoc. Hrozí, že budú musieť zatvoriť ambulancie alebo vyberať poplatky navyše

ta3/MŠ
29.11.2022 14:47

Ambulantní lekári si nemôžu vyhednať lepšie podmienky tým, že by hrozili výpoveďami, ktoré môžu následne stiahnuť. Ak ambulantný lekár ukončí svoje pôsobenie, je to definitíva, povedal v relácii Tak takto?! prezident Asociácie súkromných lekárov Slovenska Marián Šóth.

tt_60.jpg
TA3

Výbor NR SR pre zdravotníctvo nebol v pondelok ani v utorok uznášaniaschopný. "Bola to arogancia moci. Tí, ktorí sú zodpovední za to, ako by mal rozpočet vyzerať, sa tam ani nedostavili. No ani tí poslanci, ktorí tam boli, ešte nevedia, ako vyzerá rozpočet pre zdravotníctvo," povedal Šóth.

Zdôraznil rozdiely medzi nemocničnými a ambulantnými lekármi. Pripomenul, že ambulantní lekári musia platiť energie, materiál aj mzdu svojim zamestnancom. "Máme poskytovateľov, ktorí už teraz v súčasnej kríze zaplatili 150-tisíc eur za preddavky za energiu. Sú to laboratóriá, röntgenové a CT pracoviská. Nemajú šancu to utiahnuť. Nemôžu si ani zobrať úver, lebo im ho nikto nedá," vysvetlil.

Chcú prežiť 

Je reálnou hrozbou, že ambulantní lekári si budú musieť od svojich pacientov pýtať poplatky navyše, aby utiahli chod ambulancie. "Tieto poplatky budú jedine na to. Nejde nám o to, aby sme sa mali lepšie. Chceme prežiť," tvrdí Šóth.

V ambulanciách sa lieči 60 percent slovenských pacientov. Čo sa stane v prípade, že lekár bude nútený svoju ambulanciu zavrieť? "Všetci pacienti pôjdu do nemocníc a tie na to nie sú stavané. Je na vláde, aby sanovala celé zdravotníctvo," vyhlásil šéf Asociácie súkromných lekárov Slovenska.

Otvorený list

Súkromní lekári v otvorenom liste žiadajú premiéra, členov vlády, predsedu parlamentu a všetkých poslancov, aby "zvážili situáciu týkajúcu sa rozpočtu pre zdravotníctvo, aby k tomu pristúpili so zdravým rozumom, aby sa presunulo 180 miliónov eur z pandemickej rezervy do kapitoly všeobecnej zdravotnej starostlivosti a mohli sme aspoň prežiť rok 2023".

Podľa Šótha je snaha ambulantných poskytovateľov v prvom rade starostlivosť o pacientov. "Všetko robíme pre pacienta, lebo sme s ním dennodenne. Všeobecní lekári poznajú celé rodiny a všetky prípady. Žijeme v tej komunite," uviedol.

"To, čo vnímam v rozpočte pre zdravotníctvo, je čistá katastrofa," uzavrel Marián Šóth.

Celú reláciu Tak takto?! s Mariánom Šóthom si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok