Jasne skritizovala rozpočet, nepoukázala na riešenia. Politici reagujú na prezidentkin prejav

ta3 TASR
29.11.2022 14:43

Prezidentka Zuzana Čaputová vo svojej správe o stave republiky, ktorú v utorok predniesla v pléne národnej rady, jasne skritizovala predložený návrh budúcoročného štátneho rozpočtu. Skonštatoval to predseda parlamentného finančného výboru Marián Viskupič (SaS). Jej správu, naopak, kritizoval šéf SNS Andrej Danko. Pozrite si reakcie na prezidentkin prejav.

Jasne skritizovala rozpočet, nepoukázala na riešenia. Politici reagujú na prezidentkin prejav
TASR/jaroslav Novák

Predseda národnej rady Boris Kollár (Sme rodina) nesúhlasil s niektorými pasážami správy o stave republiky, ktorú v pléne parlamentu predniesla prezidentka Zuzana Čaputová. Nekonkretizoval ich však. Víta, že hlava štátu ocenila niektoré reformy vlády.

"S niektorými pasážami súhlasím, za ktoré jej chcem poďakovať, a s niektorými nesúhlasím," povedal Kollár. Nepovedal, s čím konkrétne nesúhlasí. "Nechcem to pomenovať, máme dosť problémov v krajine, nechcem aj ja rozoštvávať a robiť politiku zo správy, ktorú predniesla prezidentka," podotkol.

Za ľudí: Treba sa poučiť

Na chybách sa treba poučiť a k výzvam sa treba postaviť čelom. Uviedla to predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová v reakcii na správu prezidentky. "Prezidentka dnes hovorila o mnohých veciach, ktoré by mohli fungovať lepšie. O tom nikto nepochybuje, každý človek, ktorý sa usiluje o verejné dobro, vie, že na chybách sa treba poučiť, k výzvam sa treba postaviť čelom a vždy je priestor na zlepšenie," skonštatovala na sociálnej sieti.

Remišová v tejto súvislosti zdôraznila, že súčasná vláda čelí bezprecedentným krízam. "V tejto situácii je snom každého populistického politika sedieť v opozícii a hovoriť, čo by sa malo robiť lepšie," podotkla.

Ocenila tiež, že prezidentka v správe zdôraznila dôležitosť schválenia budúcoročného štátneho rozpočtu. "V čase celosvetovej inflácie a energetickej krízy, v čase vojny za našimi hranicami nie je dôležité, aké má kto politické tričko. Dôležití sú ľudia na Slovensku a pomoc štátu ľuďom a firmám, aby sme spoločne dokázali dobre zvládnuť ťažké časy, ktoré prežívame," doplnila.

Podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga na margo prezidentkinej správy skonštatoval, že vážnosť situácie všetci vnímajú. "Som veľmi rád, že v priebehu stredy predstavíme pomoc domácnostiam," povedal. Súhlasí tiež so slovami Čaputovej, že je potrebné, aby vyšetrovania pokračovali a aby neboli orgány činné v trestnom konaní atakované.

Viskupič: Vyzvala na úpravu rozpočtu

Podľa Viskupiča by rozpočet mal prejsť výraznými zmenami a následne by sa o ňom dalo rozprávať. Hlava štátu podľa neho prezentovala svoje výhrady k rozpočtu, chýbajúce výdavkové limity aj to, že rozpočet nereflektuje ani aktuálne platný zákon o rozpočtovej zodpovednosti, ktorý hovorí, že v roku 2024 by mal byť pripravený vyrovnaný rozpočet. 

"Povedala jasne, že predpokladá a predstavuje si, že rozpočet by mal doznať vážnych zmien, aby dodržiaval platné zákony, aby rezervy v ňom boli zmysluplné, aby ich určenie bolo jasné," poznamenal.

Dodal, že prezidentka tiež povedala, že rozpočtové provizórium je problém. Podľa neho teda vyzvala na úpravu rozpočtu tak, aby bol lepší a dalo sa zaň hlasovať. Rozpočet tak, ako bol predložený, je podľa Viskupiča nepodporiteľný a nedá sa upraviť jedným pozmeňujúcim návrhom. "Naša predstava je, že vláda by mala stiahnuť rozpočet z rokovania Národnej rady, zapracovať výdavkové limity, znížiť deficit, zmeniť rezervy, spresniť ich určenie, nastaviť, aby boli len na to, na čo sú určené, a následne, ak by takýto upravený rozpočet prišiel do parlamentu, tak, samozrejme, dá sa potom o ňom rozprávať," pripustil Viskupič.

SNS: Nepomenovala vinníkov

Prezidentka Čaputová opäť premrhala šancu jasne poukázať na vinníkov krízy a neschopnosť vládnucej koalície. Mimoparlamentná SNS to uviedla v reakcii na správu o stave republiky, s ktorou v utorok vystúpila hlava štátu pred národnou radou. "Zuzana Čaputová namiesto toho strčila hlavu do piesku, nepomenovala vinníkov, nepoukázala na riešenia a opäť nechala občanov Slovenskej republiky napospas vláde Eduarda Hegera (OĽANO)," uviedla strana. Vo svojom prejave podľa SNS Čaputová potvrdila, že pre túto spoločnosť nerobí a neurobila takmer nič.

Prezidentka podľa strany zabúda, že sama disponuje kompetenciami na riešenie aktuálnych kríz. "Vo svojom prejave opäť len všeobecnými frázami vyjadrovala svoje pocity," komentovali.

Prezidentka vystúpila v utorok v pléne parlamentu so správou o stave republiky. Okrem iného v nej označila prípadné rozpočtové provizórium za prehru všetkých. Hlava štátu dúfa v rozumný kompromis vo vzťahu k vecným a opodstatneným výhradám voči návrhu rozpočtu. Vláde vyčítala, že nedeklarovala spôsob vyrovnania sa so sankciami dlhovej brzdy i neistotu, či v dôsledku schválenia rozpočtu neprídeme o financie z plánu obnovy. Ocenila však niektoré reformy.

PS: Bolestivo presný opis

Správa prezidentky o stave republiky bola vyvážená a primerane kritická. Dokázala oceniť oblasti, v ktorých vláda koná správne, ako napríklad v zahraničnej politike. Skonštatovalo to mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko. Kľúčové boli podľa neho kritické pasáže jej prejavu. "Takto to ďalej ísť nemôže. Inak stratí naša demokracia aj posledné zvyšky dôvery a autority. To je zásadný a, žiaľ, veľmi trefný odkaz prezidentkinej správy," uviedol predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

Tvrdí, že štýl politiky ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) zanechá "hrozivé dedičstvo". Nemožno si zvyknúť na neustále osobné útoky a šírenie neznášanlivosti ani na neprehľadné vládnutie, nefunkčný parlament, chaotický legislatívny proces, ad hoc nepremyslené záplaty na komplexné problémy, poznamenal Šimečka. Čaputová to podľa neho pomenovala "bolestivo presne". Tento štýl vládnutia sa musí čo najskôr skončiť, inak hrozí rozpad súdržnosti a odolnosti našej spoločnosti, povedal.

Nezaradený poslanec pôsobiaci v PS Tomáš Valášek poukázal v súvislosti s prezidentkinou správou na zlyhanie vlády v reforme vzdelávania či zdravotníctva. Valáška najviac zaujalo, že hlava štátu pomenovala zdroj a príčinu navádzania na násilie. "Povedala jasne politikom, že to nie je tak, že si tu môžeme 'tliachať do vetra', čo chceme," poznamenal.

Čaputovej správa podľa Valáška poukázala na spôsob, akým sa riešia krízy, čo je zbytočné vyvolávanie drámy. "Prezidentka to pomenovala jasne, že čoskoro sa kríza dôvery vo vládu zmení v krízu demokracie. Potom je to ideálna pôda pre fašistov a iných," povedal poslanec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok