Rokovania s USA sa podľa Moskvy do konca roka už zrejme neuskutočnia

ta3 čtk
29.11.2022 14:31

Rokovania medzi Moskvou a Washingtonom o strategických jadrových zbraniach sa zrejme do konca roka už neuskutočnia, uviedol dnes podľa agentúry TASS námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov. Dnes mala pôvodne v Káhire začať rusko-americké rokovania o vykonávaní kľúčovej bezpečnostnej dohody Nový START, Moskva ich ale odložila s tým, že navrhne nový termín.

kremeľ, moskva, 1140x
TASR/AP

Rjabkov v utorok ale podotkol, že Spojené štáty by samy mali prísť s iniciatívou na "rovnoprávny" dialóg s Ruskom. Uviedol tiež, že Rusko naďalej zmluvu dodržiava.

Zmluva, ktorú v Prahe v roku 2010 podpísali vtedajší prezidenti Spojených štátov a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medvedev, obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov. Opisuje aj podmienky vzájomných inšpekcií jadrových zbraní. Rusko, ktoré vo februári vojensky napadlo susednú Ukrajinu, ale na inšpekciách od augusta odmieta spolupracovať.

Rjabkov v utorok k ruskému rozhodnutiu odložiť rokovania v Káhire povedal, že Rusko malo iné požiadavky ako USA ohľadom jeho programu. Washington chcel podľa neho hovoriť predovšetkým o obnove inšpekcií a nebral do úvahy, že Rusko má iné priority.

"Naši americkí kolegovia dali v mnohých oblastiach najavo neochotu chápať naše signály a vziať do úvahy naše priority a konali v rozpore s nimi," povedal Rjabkov. Doplnil, že na programe zasadnutia sa nakoniec USA a Rusko nezhodli.

Obnova dialógu bude podľa Rjabkova možná iba v prípade, že Spojené štáty prejavia vôľu počúvať požiadavky Ruska. "Máme za to, že možný je iba taký dialóg, ktorý sa zakladá na princípe, že záujmy majú byť v rovnováhe," povedal. "Vzhľadom na to, že prerušiť takýto dialóg sa rozhodla druhá strana, je to práve ona, kto musí prísť s iniciatívou na jeho obnovu, ak v tom vidí zmysel," zdôraznil.

Diplomat súčasne uistil, že Rusko naďalej plní dohodu Nový ŠTART a pôsobí v jej rámci. "Rokujeme prísne a výlučne v rámci stanovenom zmluvou. K žiadnemu porušovaniu dohody nedochádza a ani tomu byť nemôže, pretože dohodu dodržiavame. Je to najdôležitejší nástroj, ktorý funguje pre našu bezpečnosť, a predpokladáme, že USA k tomuto dokumentu pristupujú rovnako," povedal Rjabkov podľa agentúry TASS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok