Tak takto?!: Vláda má ďalší problém so zdravotníkmi, kolabuje jej ambulantný systém

ta3
29.11.2022 09:39

Ambulancie neštátnych lekárov ošetria až šesťdesiat percent z celkového počtu slovenských pacientov. Sobotňajšia dohoda vlády s lekárskymi odborármi, ktorá stabilizovala situáciu lekárov v nemocniciach, však neznamená, že problém je vyriešený a pacient aj vláda si môže vydýchnuť. A nielen preto, že včera koaliční poslanci ignorovali zasadnutie parlamentného výboru pre zdravotníctvo, kde mal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský predstaviť dohodu s odborármi.

zákrok lekári 1140 px
TASR/František Iván

Ozval sa totiž ambulantný sektor, ktorý je podvyživený. Žiada vyššie platby poisťovní za pacientov. Inak neutiahne zvýšené náklady spojené s prevádzkovaním ambulancií. Tie buď prejdú do režimu plnej úhrady zdravotnej starostlivosti od pacienta, alebo, v prípade starších lekárov, svoje ambulancie zatvoria.

O tom, čo sa v zdravotníctve bude diať, ak dohoda s odborármi prejde v parlamente a získa prostriedky z rozpočtu, ktorý ešte nie je schválený, aj o možnostiach slovenského pacienta, pre ktorého už dnes nie je zdravotná starostlivosť dostupná v takej miere, ako by potreboval, bude reč v dnešnej relácii Tak takto?! Hosťom Anky Žitnej bude prezident Asociácie súkromných lekárov SR Marián Šóth.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok