Slovensko dodalo Ukrajine 30 pásových transportérov, od Nemecka za to získa bojové tanky

ta3
29.11.2022 08:57

Ukrajina si prevzala od Slovenska v uplynulých dňoch 30 obrnených pásových transportérov BVP-1. Od Nemecka za to získa 15 tankov. Na sociálnej sieti o tom informoval minister obrany Jaroslav Naď.

Výmena vojenských vozidiel prebieha na základe memoranda a dohody slovenskej strany s nemeckou ministerkou obrany Christine Lambrechtovou. Odovzdané BVP-1 majú pomôcť Ukrajine pred ruskou agresiou, a zároveň posilniť slovenskú obranu.

"Na základe tejto dohody malo Slovensko odovzdať 30 zo svojich vozidiel BVP-1 a Nemecko nám za to pošle 15 svojich hlavných bojových tankov Leopard 2A4 po generálke a pridá k tomu aj náhradné diely, muníciu a zabezpečí výcvik pre našich vojakov," napísal šéf slovenskej obrany.

Prvý tank má prísť z Nemecka na Slovensko ešte pred koncom kalendárneho roka. "Už v decembri príde na Slovensko z Nemecka prvý tank Leopard 2A4 a následne každý mesiac v priebehu roka 2023 dostaneme 1-2 kusy, až ich bude na Slovenku 15," uviedol Naď s tým, že vozidlá posilnia náš tankový prápor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok