Ruské matky zbierajú podpisy pod petíciu za návrat svojich synov z Ukrajiny, Kremeľ sa nevyjadril

TA3 ČTK
28.11.2022 19:14

Skupina ruských matiek zbiera podpisy pod petíciu, v ktorej požaduje ukončiť vojnu proti Ukrajine a vrátiť vojakov domov. Kremeľ sa k tejto internetovej petícii v pondelok odmietol vyjadriť, informovala agentúra Interfax.

Ruské matky zbierajú podpisy pod petíciu za návrat svojich synov z Ukrajiny, Kremeľ sa nevyjadril
TASR/AP

Petícia je podľa médií dielom skupiny matiek z hnutia Feministický protivojnový odpor a skupiny matiek mobilizovaných vojakov a brancov povolaných na povinnú vojenskú službu v ruskej armáde. Zverejnená bola nedeľu. "Viete, bohužiaľ som (petíciu) nevidel, a preto ju nemôžem komentovať," povedal hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov podľa agentúry Interfax. Nevie vraj nič ani o organizácii, ktorá petíciu vytvorila a začala pod ňou zbierať podpisy. "Nemôžem to hodnotiť, pretože nerozumiem, o čo ide, čo to znamená," dodal.

Autorky petície v nej tiež píšu, že od ruského vpádu na Ukrajinu sa situácia ruských rodín len zhoršuje. Západné sankcie vyvolané vojenskou operáciou na Ukrajine vedú k zvýšeniu inflácie, a tá znehodnocuje všetky dávky štátu pre matky a deti, ktorých aj pred vojnou "sotva bolo dosť". Pripomenuli, že podľa oficiálnych štatistík takmer každé piate dieťa v Rusku žije v chudobe.

"Štát nás povzbudzuje, aby sme viac rodili, a potom nás uvrhne do chudoby, alebo obetuje naše deti svojim ambíciám," sťažujú sa ženy v petícii. Namiesto prázdneho titulu "matka-hrdinka", ktorý nedávno obnovil prezident Vladimir Putin, požadujú skutočné opatrenia, ktoré rodinám zaistia slušný život.

"Obrovské peniaze utratené každý deň na vojenské akcie by mohli byť investované do nášho blahobytu. Ale namiesto nových škôlok, pôrodníc, škôl a nemocníc dostávame v televízii len nekonečné prázdne reči o našom 'úspechu' a 'veľkosti'," píše sa aj v petícii, ktorú doteraz podpísalo asi 6600 ľudí. Už na začiatku ruskej invázie z 24. februára ruský ochranca ľudských práv Lev Ponomarjov zverejnil petíciu za ukončenie vojny, pod ktorou sa počas niekoľkých dní podpísal takmer milión ľudí. Ponomarjova zatkla polícia.

Putin sa v piatok stretol so skupinou 17 vybraných žien, ktoré podľa prokremeľských médií reprezentovali matky vojakov. Podľa kritikov bola akcia zinscenovaná. Jednu z účastníčok média identifikovala ako zastupiteľku jednej z moskovských mestských častí a členku vládnucej strany Jednotné Rusko, ďalšiu ako šéfku výkonného výboru Putinovho provládneho zoskupenia Všeruský ľudový front a po Putinovej ľavici sedela režisérka filmov pravoslávneho a vlasteneckého zamerania. Či synovia alebo iní príbuzní týchto žien skutočne bojujú na Ukrajine, známe nie je, uviedol portál Meduza.

Ruský prezident, ktorý je súčasne vrchným veliteľom ozbrojených síl, ruských vojakov na fronte nikdy nenavštívil, na rozdiel od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý sa za obrancami Ukrajiny už niekoľkokrát pozrel. Zelenskyj takto naposledy zavítal do nedávno oslobodeného Chersonu, jediného oblastného centra, ktoré sa Rusom za 278 dní vojny podarilo dobyť a o ktoré nedávno zase prišli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok