Vojna na Ukrajine zvýšila hrozbu použitia zbraní hromadného ničenia, uviedol riaditeľ OPCW

TA3 TASR
28.11.2022 16:21

Invázia ruskej armády na Ukrajinu opäť zvýšila hrozbu použitia zbraní hromadného ničenia, uviedol v pondelok generálny riaditeľ Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) Fernando Arias.

Hirošima atómová bomba výbuch archív 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

"Situácia na Ukrajine opäť zvýšila reálnu hrozbu, ktorú predstavujú zbrane hromadného ničenia vrátane chemických zbraní," povedal Arias na úvod výročného zasadnutia OPCW v Haagu, ako informovala agentúra AFP.

Tento stav podľa Ariasa "vyostril existujúce napätie do bodu, keď nemožno predpokladať jednotu medzinárodného spoločenstva v spoločných globálnych výzvach súvisiacich s medzinárodnou bezpečnosťou a mierom." 

Medzinárodné odzbrojovacie organizácie ako OPCW - laureát Nobelovej ceny za mier z roku 2013 - sa "teraz stali miestami konfrontácií a nezhôd," uviedol Arias s poľutovaním.

AFP pripomenula, že vyhrážky a obvinenia o možnom použití jadrových, chemických a biologických zbraní sa objavili krátko po vypuknutí vojny na Ukrajine vo februári tohto roku, no bez akýchkoľvek dôkazov o ich nasadení.

Generálny riaditeľ OPCW vo svojom prejave pripomenul Rusku a Ukrajine, že patria medzi 193 krajín, ktoré sa zaviazali, že "nikdy a za žiadnych okolností nebudú vyvíjať, vyrábať, získavať, skladovať, prenášať alebo používať chemické zbrane"

Dodal, že OPCW "naďalej pozorne sleduje vážnu situáciu (na Ukrajine) a zostáva v kontakte so stálymi zastúpeniami Ruskej federácie i Ukrajiny". AFP podotkla, že OPCW Ukrajine na jej žiadosť poskytla školenie pre zásahové tímy záchranných zložiek v prípade chemického útoku alebo úniku chemikálií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok