Spoločnosť Meta má ďalší problém. V Írsku jej vymerali pokutu 265 miliónov eur

TA3 ČTK
28.11.2022 15:22

Írska Komisia pre ochranu dát (DPC) vymerala americkej internetovej spoločnosti Meta Platforms pokutu 265 miliónov eur, a to kvôli nedostatočnej ochrane osobných údajov užívateľov. Komisia to v pondelok uviedla v tlačovej správe. Meta je majiteľom sociálnych sietí Facebook a Instagram či komunikačné služby WhatsApp. Írski regulátory kvôli ochrane dát vymerali firme Meta pokutu 265 miliónov eur

Pokuta je výsledkom vyšetrovania, ktoré DPC začala v polovici minulého apríla v reakcii na správy médií, že na internete sa objavil súbor osobných údajov užívateľov sociálnej siete Facebook. Komisia okrem uhradenia pokuty nariadila firme tiež vykonať niekoľko nápravných opatrení.

Spoločnosť Meta uviedla, že pri vyšetrovaní plne spolupracovala a že už vykonala zmeny vo svojich systémoch. Dodala, že rozhodnutie DPC teraz skúma. Komisia firme v októbri vymerala pokutu 405 miliónov eur kvôli nakladaniu s osobnými údajmi tínedžerov na sociálnej sieti Instagram. Proti tejto pokute sa Meta rozhodla podať odvolanie.

DPC je v Európskej únii hlavným regulátorom firmy Meta. Komisia už americkej firme vymerala štyri pokuty, ktorých celková výška predstavuje takmer miliardu eur. Navyše v súvislosti s touto firmou vedie ďalších 13 vyšetrovaní, uviedla agentúra Reuters.

Írska komisia má v rámci Európskej únie okrem spoločnosti Meta na starosti aj ďalšie veľké technologické firmy, ako je Apple či Google. Tieto podniky totiž majú v Írsku svoje ústredie pre EÚ. Celkovo vedie DPC v súvislosti s týmito podnikmi celkom 40 vyšetrovaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok