Francúzi v Timbuktu zbombardovali palác od Kaddáfího

TASR
23.1.2013 14:06

Francúzske letectvo podniklo na severozápade Mali útoky na viacero pozícii islamistov, vrátane hlavného štábu velenia jednotiek vahábistickej organizácie Al-Káida islamského Maghrebu (AQMI) v meste Timbuktu.

Francúzi v Timbuktu zbombardovali palác od Kaddáfího
SITA


Pri náletoch bol podľa dôveryhodných francúzskych zdrojov zničený palác, ktorý si dal v meste Timbuktu postaviť zvrhnutý líbyjský vodca Muammar Kaddáfí. Islamistickí povstalci objekt používali ako jedno zo sídiel svojho vojenského velenia.

Ako dnes pre spravodajský server Le Nouvel Observateur spresnil miestny poslanec Mohamed Ould Lemine, pri nálete na palác boli zničené aj zásoby paliva a zbraní povstalcov. V objekte podľa jeho slov vypukol požiar.

Hlavný štáb francúzskej armády tieto informácie zatiaľ nepotvrdil, pripomínajú francúzske médiá.
Timbuktu leží asi 900 kilometrov severovýchodne od metropoly Bamako. Ide o jedno z dôležitých centier moslimskej kultúry v Afrike, jedným zo siedmich posvätných miest islamu a je zapísané na zoznam svetového kultúrneho dedičstva.

Islamisti, ktorí oblasť vlani na jar ovládli, však v Timbuktu zničili viacero hlinených hrobiek moslimských svätcov a vnútili miestnemu obyvateľstvu svoju interpretáciu islamského práva, takže dochádzalo k odtínaniu končatín či kameňovaniu.

Timbuktu je spolu s mestom Gao ešte stále v rukách islamistov a podľa náčelníka hlavného štábu malijskej armády generála Ibrahimu  Dahirou Dembélého si ich oslobodenie vyžiada viac ako mesiac času.

Ako dnes informuje francúzsky spravodajský server Le Nouvel Observateur s odvolaním sa na svojho miestneho korešpondenta, k mestu Gao, ktoré leží 300 kilometrov východne od Timbuktu a slúži povstalcom ako hlavné mesto ich neuznaného štátu Azawád, sa z Niamey vydala kolóna áut s čadskými a nigérijskými vojakmi, čím sa otvorí nový frontu proti islamistickým povstalcom.

Ako podotýkajú francúzske médiá, francúzske jednotky pomohli malijskej armáde dobyť strategicky dôležité mestá Diabali a Konna, ale kontrolu v nich už prenechali výlučne malijským vojakom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok