WHO vyhovela kritike verejnosti. Názov opičie kiahne sa zmení, po novom pôjde o ochorenie mpox

ta3 čtk
28.11.2022 14:19

Infekčné ochorenie opičej kiahne má byť nabudúce celosvetovo označované skráteným anglickým názvom mpox. V pondelok o tom rozhodla Svetová zdravotnícka organizácia. Nové označenie zavádza s okamžitou platnosťou, ale jeden rok ešte bude možné používať oba názvy.

Nemecko: Osoby nakazené opičími kiahňami by sa mali izolovať aspoň 21 dní
TASR/AP

WHO krokom reagovala na kritiku, že doterajší názov choroby je rasistický a stigmatizujúci. Slovo mpox je pritom skráteninou anglického označenia pre opičie kiahne (monkeypox). Nový názov bol zvolený preto, že ho možno aj v iných jazykoch ľahko vyslovovať a používať.

Choroba, ktorá sa pôvodne vyskytovala takmer výhradne v niektorých regiónoch Afriky, sa volá opičia kiahne preto, že v roku 1958 bola prvýkrát objavená u opíc. S tohtoročnými epidémiami nákazy však opice nemajú nič spoločné. Prenáša sa tesným telesným kontaktom.

Podľa pravidiel WHO však všeobecne platí, že názvy chorôb by nemali odkazovať na konkrétne krajiny, regióny alebo zvieratá. Podobne napríklad po prepuknutí pandémie covidu-19, ktorá má zrejme pôvod v čínskom Wu-chane, WHO urýchlene zaviedla neutrálny názov, aby zamedzila označeniam ako čínsky vírus alebo wuchanský vírus. Covid je akronym z anglických slov coronavirus disease (koronavírusová nákaza). Číslovka 19 znamená, že choroba sa prvýkrát objavila v roku 2019.

Mpox je pomerne mierne infekčné ochorenie, ktoré sa tento rok prudko rozšírilo po celom svete. Zachytené boli desaťtisíce prípadov nákazy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok