Zeman by za neúčasť na voľbách rozdával tisícové pokuty

TASR
23.1.2013 13:49

Český prezidentský kandidát Miloš Zeman by bol za zavedenie volebnej povinnosti. Kto by sa volieb nezúčastnil, musel by zaplatiť pokutu. Informovala o tom dnes česká spravodajská webová stránka Novinky.cz.

Zeman by za neúčasť na voľbách rozdával tisícové pokuty
SITA

Zeman by chcel eliminovať vysokú volebnú neúčasť. Tá podľa neho čiastočne zavinila úspech komunistov v krajských voľbách. "Vzhľadom k pomerne nízkej inflácii v ČR by do zákona stačilo dať nejakú konkrétnu sumu. Pre mňa, za mňa napríklad 5000 korún," uviedol v debate českého denníka MF Dnes.

Naopak v rámci prezidentských spolupracovníkov chce Zeman čiastočne nadviazať na Václava Klausa. V rozhovore pre rádio Impuls povedal, že ak by sa stal prezidentom, nechal by na Hrade kancelára Jiřího Weigla. Podľa Zemana sa vo funkcii osvedčil a netreba ho nahradiť niekým novým. Zeman v rozhovore skritizoval zabehnutý postup, že "kamkoľvek príde nejaký nový šéf, tak si okamžite okolo seba navymenuje do vedúcich funkcií svojich najbližších spolupracovníkov, niekedy len kamarátov, ktorí to veľmi nevedia".

Prezidentský kandidát ďalej povedal, že si nie je vedomý pochybenia zo strany Weigla počas obdobia, čo v úrade pôsobí. Odmietol tiež špekulácie, že by kancelár bol autorom novoročnej prezidentskej amnestie, ktorá okrem iného očistila Weiglovu dcéru - tá dostala podmienku za zavinenie smrteľnej havárie.

"Zastávam veľmi prostý názor, že bez ohľadu na autorov za tú amnestiu samozrejme zodpovedá prezident. Pretože on svojím podpisom tú amnestiu schvaľuje," vysvetlil Zeman, ktorého citovali Novinky.cz.

Druhé kolo prvých priamych prezidentských volieb v Českej republike sa bude konať 25. a 26. januára. Zemanovým súperom bude minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok