Medová diéta ako stvorená na december: Aj so sladkým sa dá schudnúť

TA3/zm
5.12.2022 08:00

Med a diéta sa na prvý pohľad vylučujú, veď ide o sladidlo. Ale predsa sa s touto pochúťkou, ktorej je v každej domácnosti najmä pred sviatkami viac než dosť, dá zhodiť pár prebytočných kilogramov.

Medová diéta ako stvorená na december: Aj so sladkým sa dá schudnúť
Pexels

Všetky sladidlá nahradíte medom a budete si strážiť aj príjem bielkovín. Tak by sa v skratke dala opísať medová diéta.

Výhody a nevýhody

Napriek tomu, že med je silné sladidlo, vďaka jeho konzumácii sa vám môže podariť schudnúť až tri kilá za týždeň. Čo vás však prekvapí, že budete pomerne hladovať, pretože väčšinu kalorického príjmu zabezpečí práve toto sladidlo. Zároveň si budete musieť počas diéty strážiť aj príjem bielkovín. Bez toho by sa zázračné chudnutie nekonalo.

Diéta pre maškrtníkov

Ak je problémom vašej váhy fakt, že neustále máte chuť na sladké, táto diéta je pre vás ako stvorená. Zaručujeme, že med vám ako maškrta vystačí, pretože vás bude sprevádzať takmer celý deň. Zároveň, aj keď je to sladidlo, dokáže naštartovať metabolizmus a podporiť trávenie.

Výmena cukru

Základným princípom medovej diéty je vynechať rafinovaný cukor. Akékoľvek jedlo alebo nápoj potrebujete ochutiť a osladiť, použijete med. Preto by ste sa mali pripraviť, že najlepšie týmto spôsobom schudnete, keď si jednotlivé jedlá dňa pripravíte sami doma.

Zameniť cukor za med však nie je jediné pravidlo. Po každom jedle by ste si mali dať lyžičku medu, čo sa môže javiť ako ďalší kalorický príjem, ale funkciou tohto kroku je, aby sa udržalo naštartované trávenie a spaľovanie.

Ukážkový jedálniček

Ak si stále neviete predstaviť, ako by ste na týždeň mali zapojiť med v prospech spaľovania tukových vankúšikov, tu je ukážkový jedálny lístok. Každé ráno si pripravte pohár teplej vody, v ktorom rozmiešate lyžičku medu a škorice. Práve tento nápoj bude prvým štartérom chudnutia. Mali by ste ho vypiť aspoň polhodinu pred prvým jedlom. Na raňajky si môžete pripraviť jogurt s tvarohom dochutený medom alebo celozrnný toast, rovnako iba s medom. Desiatujte pravidelne ovocie, postačí jeden kus podľa ľubovoľného výberu a poliaty medom. Chudnutie sa má rado napríklad s banánmi, grepom či ananásom. Obedujte mäso a zeleninu, fígeľ je však v tom, že chudé hydinové mäsko napácujete opäť v mede. Na olovrant si dajte opäť ovocie s medom a deň zakončite tvarohom s medom, ktorý môžete nahradiť aj cottage cheesom alebo kefírom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok