V americkom Marylande havarovalo malé lietadlo, nehoda spôsobila výpadok prúdu v tisíckach domácností

ta3 čtk
28.11.2022 10:22

Malé lietadlo narazilo v nedeľu večer v americkom štáte Maryland do elektrického vedenia, ktoré bolo pod napätím. Kvôli tejto nehode, pri ktorej lietadlo uviazlo v drôtoch, sa bez dodávok prúdu na niekoľko hodín ocitlo asi 120-tisíc ľudí, píše web stanica CNN.

V americkom Marylande havarovalo malé lietadlo, nehoda spôsobila výpadok prúdu v tisíckach domácností
TASR/AP

Šéf záchranných zložiek v okrese Montgomery ležiacom na severozápad od Washingtonu Scott Goldstein povedal, že v lietadle cestovali dvaja muži, šesťdesiatnici. V zakliesnenom lietadle strávili takmer sedem hodín, počas ktorých s nimi záchranári pri práci niekoľkokrát telefonovali. Obaja muži boli podľa Goldsteina prevezení do nemocnice s vážnymi zraneniami a podchladením.

Opravárske čaty sa pri práci starali o to, aby v blízkosti lietadla neprechádzal elektrický prúd. Pomocou plošiny lietadlo stabilizovali pri stĺpe vysokého napätia, potom z neho muža vyslobodili a dopravili na zem. Na jednom z videí zverejnených na sociálnych sieťach je vidieť, že lietadlo Mooney M20J väzilo v drôtoch vysokého napätia blízko jedného zo stĺpov vo výške asi 30 metrov.

Nehoda sa stala v mestečku Gaithersburg, asi 30 kilometrov od Washingtonu. Podľa dodávateľskej spoločnosti Pepco bolo v ranných hodinách SEČ bez prúdu už len okolo tisíc ľudí a okolo 9:00 SEČ už len niekoľko desiatok. V niektorých častiach okresu Montgomery však nefungujú semafory a školy dnes zostanú zatvorené.

Dvojica mužov v malom lietadle mierila na letisko Montgomery County Airpark. Prečo lietadlo havarovalo, nie je zatiaľ jasné. Rozhľad pilota mohla však zhoršiť hustá hmla, ktorá v oblasti komplikovala aj záchranné práce, pretože "všetko viac kĺzalo a bolo nebezpečnejšie" napísal denník The New York Times s odvolaním sa na Goldsteina. Na vyslobodzovaní sa v jednej chvíli podieľala až stovka príslušníkov záchranných zložiek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok