Ruské jednotky zaútočili na Dnepropetrovskú oblasť, v Doneckej oblasti zomreli po útoku dvaja civilisti

tar čtk
28.11.2022 08:47

Ruské jednotky v noci na dnešok ostreľovali tri obce v Dnepropetrovskej oblasti, ale podľa miestnych úradov sa ostreľovanie zaobišlo bez obetí. Najmenej dvoch civilistov naopak zabili ruské útoky v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Ukrajinské ministerstvo vnútra medzitým ruské sily obvinilo z toho, že len tri percentá ich útokov zasiahli vojenské ciele, zvyšok podľa neho mieril na civilné objekty. Z nedávno oslobodeného Chersonu sa kvôli ruskému ostreľovaniu evakuujú niektorí obyvatelia.

Ruské jednotky zaútočili na Dnepropetrovskú oblasť, v Doneckej oblasti zomreli po útoku dvaja civilisti
TASR/AP (ilu)

Námestník ukrajinského ministra vnútra Jevhen Jenin v nedeľu podľa serveru Ukrajinska pravda vyhlásil, že ruské invázne sily zasiahli raketovým alebo delostreleckým ostreľovaním na 32.000 civilných objektov, predovšetkým súkromných alebo obytných domov, a viac ako 700 objektov kritickej infraštruktúry ropy. "Len tri percentá zaznamenaných útokov mierili na vojenské zariadenia," uviedol Jenin.

Denník The Guardian upozornil, že mnoho Ukrajincov opúšťa juhukrajinský Cherson, nedávno oslobodený od ruských okupačných síl. Utekajú pred ruským ostreľovaním, ktoré v posledných dňoch výrazne zosilnelo, a podľa ukrajinských úradov zabilo 32 ľudí. Obyvatelia mesta sa tiež stretávajú s nedostatkom vody, tepla a dodávok elektriny, pretože Moskvou vyslaní vojaci zničili pred svojím odchodom elektrárne, píše britský denník. Evakuácia sa začala minulý týždeň kvôli obavám, že škody na infraštruktúre sú príliš veľké na to, aby ľudia boli schopní v meste prečkať tvrdú ukrajinskú zimu.

O ruskom bombardovaní Chersonu informuje vo svojej pondelkovej analýze aj britské ministerstvo obrany, ktoré konštatuje, že mesto je zraniteľné, pretože zostáva v dosahu väčšiny ruských delostreleckých systémov. Tie naň pália z ľavého (východného) brehu rieky Dneper - z tylu novo upevnených obranných línií. "Veľkú časť škôd v Chersone Rusko spôsobuje pravdepodobne salvovými raketometmi, predovšetkým systémy BM-221 Grad," píše britský rezort obrany.

Ruské jednotky v noci na pondelok ostreľovali tri obce v Dnepropetrovskej oblasti v južnej časti Ukrajiny raketami Grad a ťažkým delostrelectvom. Ráno to oznámil šéf dnepropetrovskej vojenskej civilnej správy Valentyn Rezničenko s tým, že celú noc podľa neho čelila útokom oblasť okolo Nikopolu. V Doneckej oblasti ruskí vojaci v nedeľu zabili dvoch civilistov a ďalších štyroch zranili, informoval dnes ráno na telegrame šéf regionálnej vojenskej správy Pavlo Kyrylenko. "Dňa 27. novembra Rusi zabili dvoch civilistov v Kurachovom v Doneckej oblasti. Ďalší štyria ľudia v regióne boli zranení," dodal Kyrylenko.

Generálny štáb ukrajinskej armády oznámil, že ukrajinské delostrelectvo zasiahlo za uplynulý deň štyri oblasti koncentrácie nepriateľských síl, zbraní a techniky a že ukrajinské jednotky odrazili množstvo útokov v Doneckej oblasti. Tvrdenie bojujúcich strán nie je obvykle možné overiť z ďalších zdrojov. Rusi zase údajne vykonali štyri raketové údery na civilné objekty v Záporožskej a Dnepropetrovskej oblasti a vypálili viac ako 50 striel z raketometov na pozície ukrajinských jednotiek a na dediny.

Podľa ukrajinského generálneho štábu "zlikvidovali" ozbrojené sily Ukrajiny od začiatku ruskej invázie na 87.900 ruských vojakov, len za posledný deň ich bolo 590. Ruskí okupanti podľa ukrajinských vojenských odpočúvaní zastrelili na Ukrajine 28 Rómov, ktorí údajne ruskej rote podali otrávenú vodku. Informovala o tom ukrajinská vojenská rozviedka GUR.

Hlavné spravodajské oddelenie Ministerstva obrany Ukrajiny podľa tejto správy zachytilo rozhovor ruského vojenského dôstojníka pôsobiaceho v Doneckej oblasti, ktorý hovoril o zabíjaní ukrajinských Rómov. "Vieš, aké bezprávie sa deje tu v mestách? Vojenská polícia nedávno zastrelila cigánov, 28 ľudí, postavila ich k stene a zastrelila, pretože našim vojakom podali vodku a otrávili ich, celú rotu," líčil podľa ukrajinských spravodajcov ruský vojak.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok