Protesty proti opatreniam Číne nepomohli, úrady hlásia rekordný nárast počtu nakazených

ta3 čtk
28.11.2022 08:20

V Číne za posledný deň pribudlo doteraz najviac nových prípadov nákazy koronavírusom, informovala v pondelok agentúra Reuters. Deje sa tak po víkende, ktorý v rôznych častiach krajiny poznamenali nebývalé protesty kvôli protiepidemickým opatreniam. Agentúra DPA píše, že v mnohých mestách demonštrácie pokračovali do pondelkjašieho rána.

Polícia v Pekingu zakročila proti stovkám ľudí protestujúcim neďaleko diplomatickej štvrti. Išlo o prvú významnú demonštráciu v hlavnom meste od nástupu prezidenta Si Ťin-pchinga k moci v roku 2012. Polícia akciu rozohnala pod zámienkou, že jej účastníci blokujú dopravu.

Symbolom súčasnej vlny protestov sa stali nepopísané biele listy papiera, ktorými ľudia dávajú najavo odpor voči cenzúre. Na rôznych miestach vyzývali úrady, aby zrušili uzávery kvôli koronaviru. Zhromaždenia sa cez víkend konali v miliónových metropolách, ako je Šanghaj, Wu-chan, Nan-ťing a Kuang-čou. Ozývala sa na nich heslá ako: "Nechceme testy na Covid-19, chceme slobodu". Nespokojnosť sa šíri aj na vysokých školách. Koľko ľudí polícia v uplynulých dňoch zadržala, nie je jasné, úrady o tom neinformujú, pripomína DPA. Na sociálnych sieťach sa objavuje veľké množstvo videí týkajúcich sa protestov, cenzori ich ale rýchlo mažú.

Prísne opatrenia proti covidu-19, ktoré čínske úrady nariaďujú hneď pri výskyte niekoľkých prvých prípadov nákazy, ochromujú čínsku ekonomiku. V posledných mesiacoch tiež vyvolávali opakované sťažnosti na úrady, ktorým sa nedarilo spoľahlivo zabezpečovať potraviny a ďalšie nevyhnutnosti ľuďom zavretým doma. Vlnu nespokojnosti umocnil 24. novembra požiar v Urumči, metropole Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang, ktorý si vyžiadal desať ľudských životov. Objavili sa informácie, že kvôli protipandemickým opatreniam sa ľudia nemohli dostať z horiacej budovy a záchranári zase k nim. Úrady to popierajú.

Napriek prísnym protiepidemickým opatreniam v Číne za posledný deň pribudlo 40.052 nových prípadov, o deň skôr ich bolo niečo cez 39.500. Mnoho analytikov hovorí, že je nepravdepodobné, že by Čína s rozvoľňovaním reštrikcií začala skôr ako v marci alebo apríli. Experti poukazujú na to, že v najľudnatejšej krajine sveta je potrebné zvýšiť tempo očkovania proti covidu-19.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok