Sunak neplánuje skoncovať s pomocou pre Ukrajinu. Je možné, že ju dokonca zvýši, píše Reuters

ta3 čtk
28.11.2022 07:18

Britský premiér Rishi Sunak v pondelok podľa agentúry Reuters zrejme sľúbi, že jeho vláda budúci rok udrží pomoc Ukrajine čeliacej ruskej agresii na súčasnej úrovni alebo ju ešte zvýši. Sunak plánuje s veľkým prejavom o zahraničnej politike vystúpiť v londýnskej finančnej štvrti.

Sunak neplánuje skoncovať s pomocou pre Ukrajinu. Je možné, že ju dokonca zvýši, píše Reuters
TASR/AP

Britská podpora Ukrajine sa nemení, hoci tamojšia politická scéna zažila turbulentné obdobie. Za posledných niekoľko mesiacov sa na poste premiéra vystriedali traja politici: Borisa Johnsona nahradila Liz Trussová, po ktorej do Downing Street nastúpil Sunak. Niektorí konzervatívci Sunaka považujú v zahraničnej politike za menšieho "jastraba" než Trussovú, hoci pôvodne plánované stretnutie s čínskym prezidentom Si Ťin-Pchingom na nedávnom summite krajín skupiny G20 na Bali sa nekonalo a minulý týždeň Londýn zakázal umiestňovať na citlivých Číne.

Reuters uvádza, že z výňatkov zo Sunakovho plánovaného prejavu vyplýva, že čo sa týka Ukrajiny, nebude sa Sunakova pozícia líšiť od postojov jeho predchodcov na čele vlády. "Budeme podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Budúci rok udržíme alebo zvýšime vojenskú pomoc. A poskytneme novú podporu protivzdušnej obrane," píše sa v prejave.

Británia v septembri uviedla, že po Spojených štátoch poskytuje Ukrajine najviac pomôcť, za tento rok ide o 2,3 miliardy libier. Reuters uvádza, že v prejave sa Sunak síce zameria aj na "konkurentov a nepriateľov" Británie, konkrétne však žiadnu krajinu nezmieni. Už skôr ale Čínu označil za "najväčšiu hrozbu zo strany nejakého štátu pre našu ekonomickú bezpečnosť".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok