Nebankovka Horizont vypláca veriteľom časť pohľadávok

TASR
23.1.2013 11:25

Od polovice novembra do vlaňajších Vianoc vyplácal správca konkurznej podstaty pohľadávky veriteľom zaniknutého nebankového subjektu Horizont Slovakia. Veriteľov je približne 44.300 a dostali necelých 4,5 percenta z prihlásenej pohľadávky.

Nebankovka Horizont vypláca veriteľom časť pohľadávok
SITA

Peniaze zatiaľ nedostalo 8000 až 9000 veriteľov, pretože podľa Bajtoša nenahlásili zmenu mena, adresy alebo zomreli a dedičia sa k nároku neprihlásili. "Teraz sa riešia takého problémy," povedal.

Peniaze však podľa neho neprepadnú, veritelia sa o ďalšom postupne môžu informovať na telefónnom čísle 055/6233640 alebo na e-mailovej adrese horizont.slovakia@gmail.com. Bajtoš upozornil, že je správcom konkurznej podstaty Horizontu, nie iných nebankových subjektov. "Mohutne sa hlásia aj ľudia z BMG, musím im vysvetľovať, že to je samostatný právny subjekt a je tam iný správca konkurznej podstaty," povedal.

Konkurz nebankovkového subjektu Horizont Slovakia vyhlásil košický Krajský súd v máji 2002. Prihlásilo sa vyše 47.000 veriteľov s pohľadávkami, ktoré spolu presahovali 11 miliárd korún. Medzi uznaných 44.300 veriteľov bolo podľa Bajtoša rozdelených 15,2 milióna eur. V konkurze sa podarilo získať 17,9 milióna eur, rozdiel išiel na náklady konkurzu a odmeny.

Podľa Bajtoša sa peniaze pre veriteľov podarilo získať predajom nehnuteľností Horizontu v Bratislave a v Košiciach, asi 40 automobilov, peniaze priniesli aj obchodné podiely nebankového subjektu v iných spoločnostiach, ale napríklad aj úroky z už získaných peňazí v konkurze.

Proces v kauze tunelovania nebankových subjektov Horizont Slovakia a BMG Invest sa na Špecializovanom trestnom súde stále neskočil. V apríli 2007 odsúdili Jozefa Majského na 12-ročný trest odňatia slobody, Dávida Brtvu na 11 rokov a Patrika Pachingera na desať rokov väzenia. Najvyšší súd SR neskôr verdikt zrušil a pojednávanie na nižšom súde odvtedy pokračuje.

Obžalovaní sú v súčasnosti na slobode, okrem Dávida Brtvu, ktorý si odpykáva päťročný trest za spreneveru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok