Bez štrajku sa na Slovensku s vládou nedá nič dosiahnuť, tvrdí Kolíková, podľa Pellegriniho nie je dohoda s lekármi pre štát výhodná

ta3/Veronika Kužmová
27.11.2022 13:20

Poslanci strany Hlas podľa jej predsedu podporia návrhy vyplývajúce z dohody, ktorú uzavreli lekári s vládou. Podľa Pellegriniho bola však situácia zbytočne predlžovaná, čo spôsobilo nervozitu a strach medzi občanmi. Podľa Kolíkovej je šialenstvo zveriť správu štátneho rozpočtu Igorovi Matovičovi. O kríze v spoločnosti a vedení štátu v relácii V politike diskutovali predseda strany Hlas Peter Pellegrini a exministerka spravodlivosti a členka klubu SaS Mária Kolíková.

Podľa Kolíkovej je dohoda medzi lekármi a štátom zodpovednosťou vlády a mala byť uzatvorená už dávno. Obrovskou chybou je to, že to bolo na poslednú chvíľu,“ povedal líder strany Hlas SD. Pýtal sa, prečo premiér Heger nezasiahol skôr a nechal to „vykvasiť“ až do momentu, v ktorom boli slovenskí občania odkázaní na informácie z nemocníc a správy o odklade operácií a zákrokov. Takéto vystupňovanie situácie vraj nastalo iba preto, aby sa vláda mohla pred ľuďmi ukázať v polohe spasiteľa.  

„Je zrejmé, že Igor Matovič bol prekážkou, aby došlo k normálnemu jednaniu. Táto prekážka tu však bola dlhšie. Treba povedať, že to, že nedošlo k normálnemu nastaveniu v zdravotníctve je výsledkom najmenej ročného procesu, ktorý skutočne blokoval minister financií,“ povedala k téme Kolíková.  Podľa nej líder hnutia Oľano nepracuje v prospech ľudí, ale v prospech vlastných záujmov.

K otázke, či boli požiadavky lekárov premrštené Kolíková uviedla, že podľa nej súviselo stupňovanie požiadaviek LOZ s tým, že vláda resp. Igor Matovič svojimi výrokmi vyeskalovali situáciu. Podľa Pellegriniho uzatvorená dohoda nie je výhodná pre štát. Myslí si, že je jednoznačné, že občania budú momentálne očakávať viac, plnohodnotnejší servis ako istý spôsob odmeny za to, že lekári dostanú vyššie platy. „Štát nevyužil možnosť, aby z toho bol pozitívny príbeh a kde by aj lekári z nemocníc povedali, že budú za tie prostriedky poskytovať naozaj kvalitný servis. Z toho mohol byť pekný deal,“ povedal Pellegrini, ktorého mrzí, že si vláda nevyžiadala z dohody väčšie výhody. „Vláda jednoznačne stratila potenciál vyriešiť pozitívne problém, ktorý nastal,“ povedala Kolíková.

„Samozrejme, že tie zákony, ktoré prídu do parlamentu, ak tam nebudú žiadne skryté detaily, podporíme,“ povedal Pellegrini. „Zdravotníctvo musí byť premiérskou témou,“ dodal.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok