Situácia v Číne sa zhoršuje, zaznamenali najviac prípadov covidu od začiatku pandémie

ta3 čtk
27.11.2022 09:07

Čína za uplynulých 24 hodín zaznamenala najvyšší denný prírastok nákazy koronavírusom od začiatku pandémie. Testy tam odhalili 39.791 nových prípadov infekcie, pričom 3709 nakazených vykazovalo príznaky choroby covid-19 a ďalších 36.082 infekcií bolo asymptomatických.

Čína sa pokúša zvládnuť deltu. V lockdowne sú milióny ľudí, masovo sa testuje
TASR/AP

S odvolaním sa na zdravotnícke úrady o tom informovala agentúra Reuters. Médiá zároveň informujú o silnejúcich protestoch proti pandemickým opatreniam v niektorých čínskych mestách. Novo zasiahli aj mnohomiliónový Šanghaj.

Čínske úrady o deň skôr hlásili dovtedy najvyšších 35.183 novo preukázaných prípadov koronavírusu za deň, z ktorých 3474 bolo symptomatických. Zdravotníci v sobotu tiež zaznamenali jedno úmrtie v súvislosti s koronavírusom. O deň skôr neevidovali žiadnu smrť v dôsledku covidu-19. Celkový počet úmrtí v krajine v súvislosti s koronavirom podľa oficiálnych údajov dosiahol počet 5233.

Počet nakazených koronavírusom v Číne v poslednej dobe narastá a úrady v rámci politiky takzvanej nulovej tolerancie ďalej trvajú na striktných protikoronavírových opatreniach. Tie počítajú s tým, že každý jednotlivý nakazený v 1,4 miliardovej krajine musí byť izolovaný. Tvrdosť a dĺžka opatrení, ktoré niekedy vedie aj k niekoľkomesačnej izolácii celých rodín, podnecujú v krajine nespokojnosť.

V sobotu sa protesty proti opatreniam rozhoreli v mnohých mestách, napísala agentúra AP, podľa ktorej odpor ľudí vyvolal požiar výškovej budovy v západočínskej provincii Sin-ťiang, pri ktorom v noci na štvrtok zahynulo najmenej desať ľudí. Objavili sa totiž informácie, že kvôli pandemickým opatreniam sa ľudia nemohli dostať z budovy a záchranári k nim, čo úrady popreli.

Protesty vypukli v samotnej provincii Sin-ťiang, ktorá do povedomia vošla kvôli postupu Pekingu voči moslimskej menšine Ujgurov. Hlásené sú však aj z iných miest. V Šanghaji polícia použila slzný sprej proti asi 300 ľuďom, ktorí sa zhromaždili, aby si uctili pamiatku mŕtvych zo Sin-ťiangu. Videá zverejnené na sociálnych sieťach ukazujú aj strkanice demonštrujúcich a policajtov či snahu ľudí strhnúť barikády uzatvárajúce postihnuté štvrte v Nankingu, Kantone (Kuang-čou) a ďalších mestách.

Zábery zo Šanghaja podľa BBC ukazujú stovky ľudí, ako vyzývajú prezidenta Si Ťin-pchinga, aby odstúpil. Je ťažké ich nezávisle overiť, ale mnohé z nich naznačujú, že došlo ku skutočnému posunu v mentalite ľudí, píše britská verejnoprávna stanica. Otvorená požiadavka na rezignáciu prezidenta je podľa nej najotvorenejšou kritikou, aká je v inak voči úradom poslušnej čínskej spoločnosti k videniu.

Agentúra AP cituje jedného z protestujúcich, podľa ktorého zhromaždenie skutočne požadovalo koniec čínskeho prezidenta, ale aj ukončenie zdravotných opatrení či slobodu tlače. Niektoré z demonštrantov podľa neho polícia zbila.Dosť možno aj pod tlakom verejnosti, ako mieni AP, v sobotu úrady oznámili, že uvoľnia niektoré opatrenia v častiach Sin-ťiangu. Znova jazdiť začnú napríklad autobusy a železnice, obnovený bude aj letecký spoj s hlavným mestom provincie Urumči.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok