Český prezident navštívi Slovensko, v Bratislave sa zúčastní osláv výročia republiky

ta3 čtk
27.11.2022 07:14

Prezident Miloš Zeman sa 1. januára zúčastní na Slovensku slávnostného odovzdávania štátnych vyznamenaní. Stane sa tak pri príležitosti 30. výročia vzniku samostatného Slovenska. Informoval o tom riaditeľ zahraničného odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák.

Zemanova manželka prosí o toleranciu, stav prezidenta nešpecifikovala
TASR/AP

Chystaná ceremónia v Bratislave bude mať podľa Jindráka 1. januára slávnostnejší charakter, pretože slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti 30. výročia pozvala aj ďalších predstaviteľov susedných krajín. Z Česka k východnému susedovi zamieri aj predsedníčka Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová, potvrdil ČTK jej hovorca Martin Churavý.

Pre Zemana bude cesta do Bratislavy jednou z jeho posledných zahraničných ciest vo funkcii prezidenta. Podľa Jindráka sa ale ešte pred koncom mandátu chystá rozlúčková cesta na Slovensko, možné je aj rozlúčka s poľským prezidentom Andrzejom Dudom.

Zeman tiež opakovane povedal, že počíta s cestou do Belehradu, kde by chcel otvoriť Český dom. Za jeho obnovenie sa prihováral Zeman opakovane, s Vučičom o ňom hovoril napríklad pri svojej návšteve v Srbsku 2019. Pôvodný Český dom v Belehrade v 60. rokoch skonfiškovala Juhoslávia. Jeho stavbu zaplatila v dvadsiatych rokoch 20. storočia česká krajanská komunita.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok