Kremeľ pripravuje prezidentský výnos. Zakáže predaj ropy krajinám, ktoré zavedú cenový strop

ta3 čtk
26.11.2022 23:52

Kremeľ pripravuje prezidentský výnos, ktorý zakáže ruským firmám a obchodníkom predávať ruskú ropu komukoľvek, kto zavedie na túto surovinu cenový strop. S odvolaním sa na informovaný zdroj to uviedla agentúra Bloomberg.

Kremeľ pripravuje prezidentský výnos. Zakáže predaj ropy krajinám, ktoré zavedú cenový strop
TASR/AP

Výnos bude zakazovať obchodovanie s firmami a krajinami, ktoré sa pripoja k mechanizmu cenového stropu, upresnil zdroj. V podstate zakáže akúkoľvek zmienku o cenovom strope v dohodách týkajúcich sa ruskej ropy či ropných produktov a zakáže aj dodávky do akýchkoľvek krajín, ktoré obmedzenia prijmú, dodal.

Krajiny Európskej únie sa zatiaľ nedohodli, aký vysoký by cenový strop mal byť. V piatok diplomati prerušili rokovania o navrhovanom strope vo výške 65 dolárov za barel, čo je viac ako cena, za akú sa ruská ropa aktuálne pri niektorých kontraktoch obchoduje. Rozhovory boli odložené na pondelok.

Otázkou je, aký veľký vplyv môžu mať cenový strop či odvetné opatrenie Kremľa. Bloomberg píše, že zástancovia opatrení, ktoré má Rusku obmedziť príjmy z predaja ropy pomáhajúce financovať vojnu na Ukrajine, už teraz od nákupov ruskej ropy upúšťajú.

Opatrenie je v skutočnosti zacielené na ďalších veľkých odberateľov ako India, ktorí nebudú mať prístup k západnému poisteniu a ďalším službám, pokiaľ budú za ruskú ropu platiť vyššiu cenu, než bude stanovený strop.

Ruský prezident Vladimir Putin a niektorí ďalší ruskí predstavitelia opakovane uviedli, že Rusko nebude dodávať palivá tým, ktorí sa k cenovému stropu pripoja. Krajina namiesto toho začne dodávať ropu "trhovo orientovaným partnerom" či zníži produkciu, vyhlásil tento týždeň podpredseda ruskej vlády Alexander Novak.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok