Prvá skupina evakuovaných Rusov priletela zo Sýrie

TA3, TASR
23.1.2013 08:49

Lietadlo s prvou z ruských rodín, ktoré evakuovali zo Sýrie skoro ráno priletelo do Moskvy. Do libanonského Bejrútu zas odleteli dve lietadlá s lekármi a psychológmi. Tie by mali v najbližších dňoch dopraviť do vlasti ďalších približne 100 Rusov.

Prvých 77 ruských občanov evakuovaných zo Sýrie sa v noci nadnes vrátilo do Ruska, informovala tlačová agentúra AP. Išlo o prvú evakuáciu ruských občanov od začiatku konfliktu v Sýrii takmer pred dvoma rokmi. Môže to byť začiatok prípadnej zložitej a nebezpečnej operácie na záchranu desiatok tisíc Rusov, žijúcich v Sýrii.

Prvú evakuovanú skupinu - väčšinou ženy s deťmi vydaté za Sýrčanov - previezli autobusmi do Bejrútu v Libanone, odkiaľ dvoma lietadlami odleteli do Moskvy. Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie, ktoré lietadlá vyslalo, informovalo, že cestujúci pred odchodom z letiska dostali lekársku starostlivosť. Nebolo známe, či niekto z nich utrpel v bojoch zranenia.

Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Victoria Nulandová v súvislosti s evakuáciou povedala, že to hovorí o pokračujúcom zhoršovaní sa bezpečnostnej situácie a násilí, ktoré sýrsky prezident Bašár Asad uplatňuje voči vlastným ľuďom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok