Stephensová senzačne vyradila Serenu

TASR, TA3
23.1.2013 07:38

Americká tenistka Sloane Stephensová sa vo štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne postarala o obrovskú senzáciu, keď vyradila favorizovanú krajanku Serenu Williamsovú po trojsetovej bitke 3:6, 7:5, 6:4.

Stephensová senzačne vyradila Serenu
SITA

Pri svojom debute medzi elitnou grandslamovou osmičkou ukončila 20-zápasovú víťaznú sériu bývalej svetovej jednotky, ktorá dohrávala duel so zranením chrbta. Vo štvrtkovom semifinále iba 19-ročná Stephensová vyzve obhajkyňu titulu Bielorusku Victoriu Azarenkovú, svetová i nasadená jednotka si poradila s Ruskou Svetlanou Kuznecovovou v dvoch setoch 7:5 a 6:1.

Prvý set duelu medzi Stephensovou a Serenou Williamsovou nenaznačoval, že vo vypredanej aréne Roda Lavera zažijú diváci šok. V druhom dejstve si však päťnásobná šampiónka z Melbourne pri pokuse dobehnúť loptičku zranila chrbát, čo ju v ďalšom priebehu zápasu výrazne limitovalo pri podaní a podpísalo sa to aj na jej psychike.

Po strate setu mladšia zo sestier Williamsových požiadala o medical time out a odkráčala do šatne. Ani po návrate na dvorec favorizovaná Američanka zjavne nebola vo svojej koži, pri dlhých výmenách od základnej čiary robila priveľa nevynútených chýb. Za stavu 1:2 si svoju frustráciu a zlosť vybila na rakete. V Tildenovom geme síce prelomila podanie mladej krajanky. no Stephensová potom získala tri gemy v rade a senzačne postúpila do semifinále.

Po triumfe nad svojím detským vzorom Stephensová ťažko hľadala správne slová a na jej dievčenskej tvári sa objavili aj slzy dojatia. "Môj bože, nedokážem opísať, čo práve teraz cítim. Je to bláznivé. Keď som bola malá, nad mojou posteľou visel plagát Sereny, teraz som ju zdolala vo štvrťfinále Australian Open. Nemôžem tomu uveriť. Ani radšej nechcem vedieť, čo teraz stvára moja rodina. Mama mi počas zápasu písala esemesku, starí rodičia sledovali zápas doma pri počítači a určite teraz všetci výskajú od radosti. V prvom grandslamovom semifinále proti Azarenkovej nemám čo stratiť. Dám do toho opäť všetko a pokúsim sa vyhrať," povedala Stephensová v prvom interview priamo na kurte.

Tridsaťjedenročná Serena Williamsová po nečakanej štvrťfinálovej prehre stratila šancu stať sa po Australian Open najstaršou svetovou jednotkou v histórii. O post líderky rebríčka WTA budú bojovať Azarenková s Ruskou Mariou Šarapovovou, ktorá vo štvrtok v semifinále nastúpi proti Číňanke Na Li.

Serena Williamsová naposledy okúsila trpkosť prehry vlani v auguste na turnaji v americkom Cincinnati, kde nestačila na Nemku Angelique Kerberovú. V druhej polovici uplynulej sezóny valcovala konkurenciu, keď triumfovala vo Wimbledone, na US Open i na OH 2012 v Londýne.

Azarenkovej nevyšiel úvod zápasu s Kuznecovovou a v prvom sete prehrávala 1:4. Bieloruska však vďaka zlepšenej hre vyrovnala na 5:5 a v koncovke slávila úspech. Druhé dejstvo bolo už jasnou záležitosťou "Viky".

"Kuznecovová hrala na začiatku zápasu výborne, mixovala údery, dávala do nich veľa slajzu a spinu. Neumožnila mi dostať sa do správneho rytmu. Za stavu 1:4 som si povedala, že niečo musím zmeniť. Začala som hrať agresívnejšie, viac som si pomáhala podaním, čo mi pomohlo otočiť vývoj zápasu. V druhom sete som to už kontrolovala," povedala zverenka trénera Samuela Sumyka.


ženy - dvojhra - štvrťfinále:
Sloane Stephensová (29-USA) - Serena Williamsová (3-USA) 3:6, 7:5. 6:4, Victoria Azarenková (1-Biel.) - Svetlana Kuznecovová (Rus.) 7:5, 6:1

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok