Nemecký parlament schválil rozpočet na rok 2023. Dodrží dlhovú brzdu

ta3 TASR
25.11.2022 15:01

Nemecko bude v budúcom roku hospodáriť so sumou 476,3 miliardy eur, rozpočtový schodok potom počíta so sumou 45,6 miliardy eur. V piatok o tom rozhodli poslanci Spolkového snemu. Aj napriek tomuto deficitu ale Nemecko dodrží rozpočtovú disciplínu zakotvenú v ústave, čo sa doteraz od vypuknutia pandémie koronavírusu nepodarilo.

V Nemecku vzrástol počet nahlásených prípadov sexuálneho násilia na deťoch
TASR - Milan Kapusta

"S novým rozpočtom sa konečne vraciame k dlhovej brzde a končíme s fiškálnym výnimočným stavom," povedal ešte pred hlasovaním spolkový minister financií Christian Lindner. Po hlasovaní potom na Twitteri napísal, že sa už pripravuje na vypracovanie rozpočtu na ďalší rok. "Spolkový rozpočet na rok 2024 bude neporovnateľne náročnejší. Nemáme teda žiadnu inú možnosť, ako byť naďalej odvážni," poznamenal.

Pre vládou predložený návrh rozpočtu dnes hlasovalo 379 poslancov, proti nich bolo 283. Hlasovania sa zúčastnilo 662 zo 736 zákonodarcov Spolkového snemu. Rozpočet zamýšľa na investície vydať čiastku 71,5 miliardy eur, čo je o 20 miliárd eur väčšia suma ako v tomto roku. "Tento rozpočet poskytne inflačnú úľavu občanom a ukazuje smer rozvoja, ktorým sa naša krajina vydáva," vyhlásil pred hlasovaním sociálnodemokratický poslanec Andreas Schwarz.

Na obranu Nemecko plánuje z rozpočtu vydať 50,1 miliardy eur. Okrem toho armáda dostane ešte ďalších najmenej 8,4 miliardy eur zo zvláštneho fondu na zbrojenie, ktorý má objem 100 miliárd eur. Tento fond, ktorý sa Nemecko rozhodlo zriadiť v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu, stojí úplne mimo bežných rozpočtov. Mimo rozpočet je tiež stabilizačný fond s 200 miliardami eur, ktoré chce Nemecko do roku 2024 vynaložiť na reguláciu cien energií a na súvisiace kompenzačné opatrenia.

Oba fondy budú z veľkej časti financované z pôžičiek, preto zadlženie vzrastie viac, než deficit na budúci rok predpokladá. Konzervatívna opozícia tak vyčlenenie oboch fondov mimo rozpočtu považuje za optickú kľučku, ako pohľad na štátne financie vylepšiť.

"Niet pochýb o tom, že kvôli zvládnutiu energetickej krízy sa veľmi zadĺžime. Tieto dlhy ale budú prísne účelovo viazané a plán ich splácania bude oddelený od štátneho rozpočtu. Táto stratégia opäť otvára cestu k zásade, že najskôr je potrebné blahobyt dosiahnuť a až potom ho rozdeľovať," povedal Lindner, ktorý výhrady opozície odmietol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok