Poľský prezident je za umiestnenie systémov Patriot od Nemecka v Poľsku, nie na Ukrajine

TA3 TASR
25.11.2022 12:22

Poľský prezident Andrzej Duda v piatok uviedol, že systémy protivzdušnej obrany Patriot, ktoré Varšave ponúklo Nemecko, by mali byť rozmiestnené priamo v Poľsku. Duda je proti návrhu ministra obrany Mariusza Blaszczaka, ktorý Berlín vyzval, aby ich dal Kyjevu a boli rozmiestnené na západných hraniciach Ukrajiny. Informovala agentúra PAP.

Patriot
TASR/AP

Duda je podľa slov šéfa prezidentskej kancelárie Pawla Szrota presvedčený, že systémy Patriot by mali byť využité na ochranu Poľska. "Postoj prezidenta Dudu je v tejto veci celkom jasný — ak sa Nemecko rozhodne poskytnúť systémy Patriot, ktoré má vo svojom arzenáli, potom by tieto rakety mali brániť poľské územie a poľských občanov," vyhlásil Szrot pre poľský rozhlas.

Blaszczakov návrh odmietla aj nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová s odvolaním na obmedzenia týkajúce sa rozmiestnenia zbraní NATO mimo členských krajín Aliancie. Zároveň navrhla, že nemecké stíhačky by mohli pomáhať s hliadkovaním v poľskom vzdušnom priestore.

Berlín ponúkol Varšave zmienené obranné systémy po nedávnom dopade rakety na poľskú obec Przewodów ležiacu neďaleko hraníc s Ukrajinou, pričom prišli o život dve osoby.

Podľa Varšavy aj NATO na Przewodów zrejme dopadla raketa ruskej výroby, ktorú vypálila ukrajinská protivzdušná obrana. Konečnú vinu však Západ pripísal Rusku, pretože postavilo Ukrajinu do pozície, v ktorej sa musí brániť pred ruskými raketovými údermi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok