Operácia potme? V kyjevskej nemocnici pre ruský útok lekári operovali srdce za svetla baterky

ta3 čtk
24.11.2022 23:13

V kyjevskom kardiologickom centre museli v stredu lekári operovať srdce dieťaťa za svitu baterky, keď na operačnej sále počas ruských náletov na Ukrajinu prestalo svietiť svetlo. Podľa serveru Meduza to uviedol riaditeľ nemocnice Borys Todurov, ktorý natočil z operácie videozáznam.

zákrok lekári 1140 px
TASR/František Iván

"Takto dnes operujeme srdce," hovorí na zázname konsternovaný riaditeľ. Na videu je vidieť, ako jedna z osôb na sále svieti lekárom vykonávajúcim operáciu baterkou. Chirurgovia sa však zdajú byť plne sústredení na prácu a na riaditeľovu otázku, či je všetko "stabilné", zodpovedajú kladne.

"Nikto nevie, čo sa stalo, ale na operačnej sále zhaslo svetlo. Zapneme generátor, bohužiaľ to je otázka niekoľkých minút. Takže sa môžete, Rusi, radovať, na operačnom stole je dieťa," hovorí v druhej časti videozáznamu riaditeľ, zatiaľ čo ide potemnenú chodbou nemocnice.

Rusi v stredu podľa ukrajinských vzdušných síl vyslali na Ukrajinu okolo 70 striel s plochou dráhou letu. Nálety si vyžiadali najmenej desať obetí na živote, spôsobili zranenie desiatkam ďalších ľudí a výpadky prúdu naprieč celou Ukrajinou. Bez prúdu bola aj väčšina Kyjeva.

Do režimu havarijnej ochrany museli prejsť všetky tri funkčné atómové elektrárne, ktoré sú stále pod ukrajinskou kontrolou, čo so sebou malo za následok odpojenie všetkých ich energetických blokov. S výpadkami elektriny sa po ruských útokoch na Ukrajinu stretávalo v stredu aj susedné Moldavsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok