Mandarínka oddiali šediny a posilní kosti: Toto sú jej ďalšie zdravotné benefity

TA3/zm
1.12.2022 16:00

Toto citrusové ovocie sa mnohým z nás spája najmä s predvianočným obdobím. Kedysi, keď sa nedali mandarínky len tak ľahko zohnať, sme sa práve z nich tešili v mikulášskych balíčkoch či v mise s ovocím na štedrovečernom stole. Vedeli ste, že práve mandarínka má veľký prínos pre zdravie?

Mandarínka oddiali šediny a posilní kosti: Toto sú jej ďalšie zdravotné benefity
Pexels

Látky, ktoré mandarínka obsahuje, zlepšujú náladu, odďaľujú šediny či posilňujú kosti. A tým sa jej benefity ani zďaleka nekončia.

Trávenie

Hoci je mandarínka ovocie, neobsahuje len veľa fruktózy, ale aj vlákniny. Tá je pre telo mimoriadne dôležitá z hľadiska trávenia. Jej konzumácia predchádza pocitom ťažkého žalúdka a zápchy. Je tiež bohatá na kyselinu listovú, ktorú ocenia nielen tehotné ženy.

Dávka céčka

Ako citrus je mandarínka bohatá na vitamín C, ktorého dostatočný prísun je pre organizmus dôležitý aj v zime. Pravidelná konzumácia jednoznačne posilňuje imunitný systém, a tým eliminuje aj vznik zápalov v tele, prípadne pomáha pri rýchlejšom liečení rán.

Vstrebávanie železa

Vedeli ste, že mandarínka pomáha telu vstrebávať železo z potravy? A nielen to sú benefity súvisiace s krvou či krvným obehom. Pridajte k tomu optimálny tlak i menšie riziko vzniku cukrovky. Zároveň, ak máte v organizme veľa sodíka, aj s tým si mandarínka poradí a podporí jeho prirodzené vylučovanie.

Mandarínka Pexels

Na kosti

Mandarínky by si mali dopriať aj športovci či starší ľudia. Pomáha totiž regenerácii svalov, znižuje riziko vzniku osteoporózy, posilňuje kosti, zuby i nechty. V jednom kúsku ovocia je väčšia dávka vitamínov ako v ktoromkoľvek výživovom doplnku.

Pre krásu

Toto ovocie však neprospieva len zdraviu, ale aj kráse. Čo sa vlasov týka, s tými dokáže pravidelná konzumácia mandarínok zázraky. Vlasy budú menej vypadávať, pomalšie šedivieť a zlepší sa ich pevnosť. Aj na pleti sa strava obohatená o mandarínky prejaví, a to v podobe jasnejšej pokožky so zjednoteným tónom a pomalším prehlbovaním vrások.  

Témy: zdravie Krása
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok