Ukrajina a Rusko si vymenili ďalších päťdesiat vojnových zajatcov

ta3 čtk
24.11.2022 16:58

Ukrajina a Rusko si dnes vymenili po 50 vojnových zajatcoch. Vyplýva to z vyjadrenia šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrija Jermaka, vodcu separatistov z ukrajinskej Doneckej oblasti Denisa Pušilina a ruského ministerstva obrany. Je to druhá výmena zajatcov v posledných dvoch dňoch. O deň skôr prišli správy o výmene 35 ukrajinských vojakov a jedného civilistu za 35 ruských vojakov.

"Dnes sa nám podarilo dostať z ruského zajatia 50 ukrajinských bojovníkov - 20 členov národnej gardy, 12 príslušníkov námorníctva, desať vojakov ozbrojených síl, šesť príslušníkov pohraničnej služby a dvoch členov teritoriálnej obrany," uviedol na telegrame Jermak. Medzi prepustenými ukrajinskými bojovníkmi sú podľa neho okrem iného niekdajší obrancovia Mariupolu a tamojších oceliarní Azovstal alebo Hadieho ostrova.

Stanica BBC medzitým na svojom ruskojazyčnom webe informovala o vyhlásení Pušilina, podľa ktorého si znepriatelené strany vymenili vojnových zajatcov v pomere 50:50. "Dnes vraciame z ukrajinských väzníc 50 našich ruských bojovníkov, rovnaký počet vydávame Ukrajine," uviedol Pušilin. Návrat 50 ruských zajatcov neskôr podľa agentúry Interfax potvrdilo aj ruské ministerstvo obrany.

Zatiaľ nie je jasné, či posledné výmeny súvisia s rozhovormi medzi ukrajinskými a ruskými predstaviteľmi, ktoré sa podľa agentúry Reuters údajne odohrali nedávno v Spojených arabských emirátoch, podotkla BBC. Zdroje agentúry uviedli, že vyjednávači riešili možnosť výmeny zajatcov za predpokladu, že Kyjev bude súhlasiť s obnovením tranzitu ruského čpavku cez oslobodené ukrajinské územie do Ázie a Afriky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok