Premiéri V4 sa zhodli na spoločnom postupe a podpore pre Ukrajinu

ta3 čtk
24.11.2022 16:18

Premiéri krajín Vyšehradskej skupiny (V4 - Maďarsko, Poľsko, Slovensko a Česko) potvrdili dnes aj napriek názorovým rozdielom spoločný postup pri pomoci a podpore Ukrajiny. Po spoločnom rokovaní to uviedol český premiér Petr Fiala, podľa ktorého je potrebné Ukrajine pomôcť aj finančne.

Premiéri V4 sa zhodli na spoločnom postupe a podpore pre Ukrajinu
TASR – František Iván

Orbán podľa českého premiéra potvrdil postoj zdieľaný Prahou, Varšavou aj Bratislavou, že "Rusko nesmie predstavovať hrozbu pre Európu a že je potrebné podporovať nezávislosť Ukrajiny a jej územnú integritu v plnom rozsahu".

"Mali sme možnosť si otvorene vyjasniť niektoré veci a niektoré nedorozumenia a postoje, ktoré sa objavili v minulosti. Nebudem tajiť, že na niektoré veci máme odlišné názory," povedal Fiala a dodal, že pokiaľ ide o otázku Ukrajiny a Ruska, tak Orbán potvrdil , že v základných otázkach sa jeho postoj zhoduje s postojmi ostatných krajín V4.

Premiéri krajín vyšehradskej štvorky sa dnes v Košiciach zišli na prvom stretnutí v tomto formáte viac ako pol roka. Okrem ruskej agresie voči Ukrajine hovorili aj o dopadoch vojny na energetiku či o nelegálnej migrácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok