Ako na udržateľné rodičovstvo? Veci z druhej ruky a detské výživy bez plastov

ta3/nf
27.11.2022 07:00

Koniec nakupovaniu drahých plienok a zaťažovaniu planéty zbytočným odpadom? Odpoveďou by mohlo byť udržateľné rodičovstvo. Opätovne použiteľné plienky či hračky z druhej ruky, sú len dvoma príkladmi na ceste za viac ekologickým materstvom a otcovstvom. Ako to však vyzerá v praxi?

Ako na udržateľné rodičovstvo? Veci z druhej ruky a detské výživy bez plastov
Profimedia

Končia na skládke

Štúdia však zdôrazňuje, že je dôležité pozrieť sa na celý životný cyklus akéhokoľvek produktu, aby bolo možné posúdiť, nakoľko je ekologický. „Najväčšie dopady opakovane použiteľných plienok sa nevyskytujú pri výrobe, ale vo fáze používania, zatiaľ čo pre jednorazové plienky je dôležitý dizajn plienky spolu s ich životnosťou, a čo s nimi spravíte na konci ich životného cyklu,“ píšu autorky štúdie Philippa Nottenová, Alexandra Gowerová a Yvonne Lewisová.

Biochemička z University of Bristol Charlotte Lloydová povedala, že žiadna z eko plienok na trhu nie je momentálne 100 % biologicky rozložiteľná. Dokonca aj tie s vysokým percentom biodegradovateľných materiálov potrebujú správne podmienky na biodegradáciu materiálov, často zahŕňajúce priemyselné kompostovacie zariadenia, ktoré nie sú ani zďaleka natoľko rozšírené, aby boli riešením pre masový trh. Drvivá väčšina „eko“ plienok končí na skládke rovnako ako bežné plienky. Podmienky skládky sú špeciálne navrhnuté tak, aby zabránili rozkladu v dôsledku škodlivých plynov a kvapalín, ktoré sa môžu vylúhovať do zeme počas procesu biodegradácie.

"Tlieskam však spoločnostiam za ich výrobu, snažia sa vyrobiť lepší produkt," vyhlásila Lloydová. "Zvyšok systému sa však musí ešte doladiť," doplnila. Napriek tomu, že veľkú časť svojich výskumov zamerala na degradáciu plastov a ich vplyv na životné prostredie, Lloydová pre svoje deti kupovala jednorazové plienky. „Trochu sa za to hanbím, ale nevedela som si poradiť s tým praním, používaním opakovane použiteľných vecí, a som si istá, že sa v tom nájdu aj iní rodičia," dodala.

Detské výživy

Udržateľnosť v jedle je tiež dôležitá. Detské výživy s väčším množstvom mäsa a smotany majú podľa jednej štúdie, ktorej spoluautorkou je odborníčka na udržateľnosť z Brunel University v Londýne Ximina Schmidtová, väčší vplyv na životné prostredieb bez ohľadu na obal. Od poľnohospodárskych procesov, prísad a obalových materiálov, až po energiu potrebnú na výrobu tohto jedla.

V Spojenom kráľovstve zažíva segment detskej výživy boom, pričom medzi rokmi 2009 až 2014 vzrástol o 30 % – keď sa odhadovalo, že ide o odvetvie s obratom približne 185 milónov eur ročne. Najväčším hráčom na trhu s jedlom pre batoľatá je od roku 2019 Čína, nasledovaná Indiou, pričom USA sú na šiestom mieste. Nie je preto ťažké uhádnuť, prečo sa sektoru tak darí. Priemysel reaguje na zúfalú potrebu pohodlia pre pracujúcich rodičov s nedostatkom času. Napriek rastúcej popularite tohto odvetvia sa o jeho udržateľnosti vie len málo.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok