Slovensko pripravuje humanitárnu pomoc pre Ukrajinu na zimu. Ministerstvo vnútra zháňa elektrocentrály či deky

ta3 TASR
24.11.2022 14:28

Ministerstvo vnútra SR pripravuje humanitárnu pomoc pre Ukrajinu na zimné mesiace. Rezort obstaráva elektrocentrály, deky či posteľné súpravy. Informovala hovorkyňa MV Zuzana Eliášová.

Slovensko pripravuje humanitárnu pomoc pre Ukrajinu na zimu. Ministerstvo vnútra zháňa elektrocentrály či deky
TASR - Dano Veselský

"Humanitárna pomoc posielaná na Ukrajinu nielenže pomáha zvládať krízové situácie spojené s nedostatkom komodít, ale zároveň vytvára predpoklad na lepšie zvládnutie prípadnej vlny odídencov. Mnoho občanov Ukrajiny chce na jej území aj ostať, ak však nebudú mať vhodné podmienky na prečkanie zimy, neostane im nič iné ako presunúť sa do bezpečných krajín, teda aj na Slovensko," vysvetlil minister vnútra Roman Mikulec.

Odbor hospodárskeho zabezpečenia sekcie ekonomiky MV SR obstaráva elektrocentrály (119 kusov), flísové deky (12.940 kusov), paplóny (2300 kusov), vankúše (2300 kusov), plachty (2300 kusov) či posteľné súpravy (2300 kusov). Rezort tiež pracuje na zabezpečení autolekárničiek.

Ministerstvo vnútra tiež pripomenulo, že od marca funguje logistický hub, ktorý v spolupráci s komerčnými subjektmi prevádzkuje Slovenská republika s finančnou podporou EÚ. Cez hub od jeho otvorenia prešlo 2358,2 tony materiálu rôzneho druhu zaslaného aj z iných členských štátov EÚ v hodnote 47.636.531,62 eura.

"V týchto dňoch ukrajinská strana taktiež prijala slovenskú humanitárnu pomoc vo forme piatich elektrocentrál, elektroinštalačný materiál a 20.000 respirátorov FFP3, všetko prostredníctvom Európskeho mechanizmu civilnej ochrany," priblížila hovorkyňa. Dodala, že v minulosti boli Hasičským a záchranným zborom odovzdané napríklad aj hasičské autá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok