Moskva tvrdí, že prekazila ukrajinskú sabotáž na plynovode South Stream. Zatkli dvoch Rusov

ta3 čtk
24.11.2022 12:01

Ruská tajná služba FSB uviedla, že prekazila pokus Ukrajiny o sabotáž "na plynovode South Stream", ktorý podľa jej oznámenia privádza ruský plyn do Turecka a Európy. Informovala o tom dnes agentúra Interfax. Tvrdenie nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov, ukrajinskí predstavitelia sa k záležitosti nevyjadrili.

Moskva tvrdí, že prekazila ukrajinskú sabotáž na plynovode South Stream. Zatkli dvoch Rusov
TASR/Roman Hanc (ilu)

Agentúra Reuters v tejto súvislosti upozornila, že projekt plynovodu South Stream, ktorý mal prepravovať ruský plyn cez Čierne more do Bulharska, nebol nikdy realizovaný a bol zrušený v prospech projektu nazvaného TurkStream, ktorý vedie z Ruska do európskej časti Turecka.

"Vďaka súboru vyšetrovacích opatrení sa podarilo zabrániť pokusu ukrajinských špeciálnych služieb o sabotáž a teroristický čin na plynovode South Stream, ktorý dodáva energetické zdroje do Turecka a Európy," citoval Interfax z vyhlásenia FSB.

Ruský prezident Vladimir Putin už v októbri pri stretnutí so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom v Astane uvádzal, že sa odohral pokus výbuchom poškodiť plynovod TurkStream, pripomenula agentúra Interfax.

Podľa dnešného vyjadrenia ruskej kontrarozviedky boli v súvislosti s prípadom zatknutí dvaja ruskí občania, ktorí sa podieľali na príprave útoku. Zabavená bola údajne aj plastická trhavina a magnetické míny. Výbuch sa mal podľa FSB uskutočniť vo Volgogradskej oblasti, ktorá sa nachádza na juhu európskeho Ruska pri hranici s Kazachstanom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok