Bez elektriny je sedemdesiat percent Kyjeva, uviedol Kličko. V hlavnom meste Ukrajiny nejazdia električky

ta3 čtk
24.11.2022 08:19

Bez dodávok elektrického prúdu je po stredajších vzdušných útokoch Ruska na ukrajinskú kritickú infraštruktúru stále 70 percent Kyjeva. Obmedzené sú naďalej aj dodávky vody a do ulíc metropoly nevyšli ani električky, uviedol starosta Vitalij Kličko.

Bez elektriny je sedemdesiat percent Kyjeva, uviedol Kličko. V hlavnom meste Ukrajiny nejazdia električky
TASR/AP

Rusko v stredu podniklo ďalšie rozsiahle vzdušné údery na Ukrajinu, ktoré si podľa ukrajinských úradov vyžiadali životy niekoľkých ľudí a zapríčinili výpadky prúdu. Úrady v ten istý deň oznámili, že hlavné mesto je bez vody a priľahlá Kyjevská oblasť bez prúdu.

"Sedemdesiat percent hlavného mesta je stále bez elektriny," uviedol na Telegrame Kličko s tým, že energetici vyvíjajú maximálne úsilie, aby boli dodávky čo najskôr úplne obnovené. "Na ľavom brehu mesta sme už obnovili dodávky vody. Na pravom brehu ich plánujeme obnoviť v dopoludňajších hodinách," dodal. V ukrajinskej metropole vo štvrtok nejazdia električky, radnica na siedmich linkách nasadila náhradnú autobusovú dopravu.

"Nie je elektrina, kúrenie ani voda. Vonkajšia teplota sa pohybuje okolo nuly. V byte je ešte teplo z predchádzajúcich dní. Uvidíme, ako dlho to vydrží," popísal situáciu v Kyjeve Tymofij Mylovanov, bývalý minister hospodárstva, ktorý teraz vedie Kyjevskú ekonomickú školu. "Voda je iný problém. Problémom sú záchody. Máme v zásobe asi 100 litrov vody. Na našom balkóne je aj sneh. Je to prekvapivo veľká zásoba vody," dodal. Mobilný signál aj banky podľa neho fungujú a obchody sú dostatočne zásobené potravinami. Často je však na platenie nutná hotovosť, pretože nefungujú terminály pre bankové karty.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na dnešok uviedol, že obnovenie dodávok elektriny v Kyjeve sa očakáva dnes dopoludnia.

Rusko začalo inváziu na Ukrajinu 24. februára. V posledných týždňoch začala Moskva, ktorá čelí neúspechom na bojisku a stiahla sa z niekoľkých predtým obsadených území, plošne útočiť na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Ukrajina sa kvôli tomu stretáva s rozsiahlymi výpadkami dodávok elektrického prúdu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok