Obyvatelia Kašmíru sa majú pripraviť na jadrový útok

SITA
22.1.2013 14:45

Polícia v indickom Kašmíre vyzvala obyvateľov, aby budovali podzemné bunkre a pripravili sa na možný jadrový útok na spornom území. Polícia to uviedla napriek prímeriu uzavretému 17. januára, keď sa indická a pakistanská armáda dohodli zastaviť cezhraničné ostreľovanie, ktoré hrozilo narušením krehkého mierového procesu.

Obyvatelia Kašmíru sa majú pripraviť na jadrový útok
TA3

Inštrukcie, čo robiť v prípade jadrového útoku vydalo špeciálne oddelenie polície, ktoré opísalo scenár jadrovej vojny, aby sa obyvatelia vedeli pripraviť na "prvú šokovú vlnu".

Podľa inštrukcií obyvatelia by mali budovať podzemné úkryty zásobené potravinami, "v ktorých môžu rodiny zostať dva týždne".

Jadrové mocnosti India a Pakistan viedli proti sebe od rozdelenia v roku 1947 tri vojny. Dve z nich pre oblasť Kašmíru, na ktorú si robia nárok obe krajiny. Polícia vydanie inštrukcií potvrdila, no uviedla, že nemajú byť spájané s "pohraničným napätím".

Podľa polície inštrukcie sú súčasťou každoročnej prípravy civilnej obrany, povedal Mubarak Ganai, zástupca generálneho inšpektora civilnej obrany v Kašmíre pre AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok