Ako správne čistiť počítač: Vďaka pravidelnej údržbe bude elektronika slúžiť dlhšie

TA3/zm
30.11.2022 16:00

Prach, drobné nečistoty, pot na rukách. To je len krátky zoznam toho, čo znečisťuje elektroniku, ktorú treba pravidelne čistiť. Ale ako na stolový počítač alebo notebook, aby ste ho nepoškodili?

Ako správne čistiť počítač: Vďaka pravidelnej údržbe bude elektronika slúžiť dlhšie
Pexels

Pri upratovaní by ste nemali zabúdať ani na pravidelnú údržbu elektroniky. Najmä počítač používa väčšina pracujúcich ľudí prakticky denne, takže si zaslúži dostatočnú starostlivosť. Odmení sa vám nielen čistotou, ale najmä vám bude dlhšie slúžiť.

Vypnutý aj vychladnutý

Základné pravidlo pri čistení monitora na počítači alebo notebooku je, aby bol vychladnutý a vypnutý. Vypnutý nielen v režime off, ale aj odpojený z elektrickej siete. Na túto časť elektroniky najviac sadá, alebo skôr najviac je na ňom vidieť prach. A hoci by sme sa nemali obrazovky dotýkať, nájdu sa na nej aj mastné odtlačky prstov, prípadne je zaprskaná.

Utierka a špeciálny prostriedok

Displeje sú príliš citlivé na to, aby ste na ne používali klasické čistiace prostriedky, tie by ich mohli poškodiť. Na pomoc si neberte ani bežné handričky či papierové utierky, oboje by mohli monitor poškriabať.

Ideálne je použiť utierku z mikrovlákna, ktorá však bude špeciálne vyhradená len na tieto účely a nebudete ňou čistiť nič iné. Čo sa chémie týka, aj tá by mala byť špeciálne určená na elektroniku. Handrička by nemala byť príliš nasiaknutá tekutým prostriedkom, aby nezatiekol do vnútra počítača. Používajte jemné krúživé pohyby, netlačte na obrazovku príliš.

Pravidelné čistenie klávesnice

Nezabúdajte pravidelne čistiť aj klávesnicu. Keď už od nánosov potu a špiny neviete rozoznať. Aké písmeno stláčate, je poriadne neskoro. Uvedomte si, že sa klávesnice chytáte prakticky denne a nie vždy máte ruky dokonale čisté. A potom, napríklad po práci na notebooku, sa tými istými rukami dotýkate tváre či jedla. Skrátka, klávesnica je plná baktérie a zaslúži si náležite častú frekvenciu čistenia.

Otočiť a vyklepať

Hoci to všetci vieme, že by sa pri počítači nemalo jesť, ruku na srdce, koľko obedov ste zjedli nad klávesnicou, keď ste v práci nestíhali. Niet divu, že pomedzi písmenká nepadá len prach, ale aj drobné omrvinky. Ak máte samostatnú klávesnicu, ktorá sa dá odpojiť, otočte ju a jemne vyklepte. Pri notebookoch si budete musieť poradiť so štetcom, pomocou ktorého povymetáte zapadnuté čiastočky.  

Na trhu sú k dispozícii aj špeciálne hmoty alebo stlačený vzduch v spreji. Sprej vyfúka nečistoty aj z tých najmenších medzier, hmota zas funguje ako lepidlo, na ktoré sa nečistoty naviažu.

Nezabúdajte na myš

Ak používate myš, iste ste si na niektorých miestach všimli tmavé škvrny, ktoré po čase ostávajú od potu a špiny, ktorú prenášame na rukách. Pri čistení opäť odpojte od elektriky, po ruke si ponechajte handričku z mikrovlákna, no čo sa týka čistiaceho prostriedku, v tomto prípade môžete použiť aj saponát. Handra však musí byť aj v tomto prípade dobre vyžmýkaná, aby nezatieklo do útrob myši. V prípade optickej myši môžete čistiť aj vatovým tampónom, ale jemne, aby ste nepoškodili šošovku. A ak je na vašej myši koliesko, vyčistíte ho tak, že myš otočíte hore nohami a točíte koliesko po celom jeho obvode pomocou handričky.     

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok