Personálna kríza v zdravotníctve: Budeme pacientov zase voziť do nemocníc za hranicami?

ta3/Anka Žitná
23.11.2022 15:33

V slovenských nemocniciach ležia tisíce pacientov. Ak by napokon lekári svoje výpovede nestiahli, nastúpi krízový manažment. Pacientom sa bude pomáhať tam, kde na to budú vytvorené materiálne aj personálne podmienky. V jednotlivých regiónoch Slovenska sa stretávajú krízové štáby, manažéri nemocníc aj samosprávnych krajov sa pripravujú na zvládnutie situácie, ktorá by mohla nastať po odchode lekárov.

taktakto_41.jpg
TA3

Aj o tom, či sú v hre také scenáre, že by do nemocníc nastúpili vojenskí lekári či lekári zo zahraničia, hovorila v relácii Tak takto?! riaditeľka zdravotníckeho odboru Žilinského samosprávneho kraja Silvia Pekarčíková. Je to špecifický región, z ktorého je blízko do Poľska a Česka, kam odchádza veľa slovenských lekárov a sestier.

"Vieme už od doby covidu, že vojsko nemá toľko lekárov, ktorí by dokázali vykompenzovať chýbajúce počty," hovorí župná šéfka zdravotníctva v Žilinskom kraji, ktorá spolu s riaditeľmi nemocníc intenzívne hľadá riešenia pre pacientov.

"Počas covidu sme zažili presuny pacientov. Osobne som bola navštíviť nemocnice za hranicami. Videla som ich úroveň, vysvetľovali sme rodinám pacientov, že tam majú naozaj dobré podmienky a netreba sa obávať. Očakávať však, že nám teraz budú pomáhať lekári z Poľska a Česka... v tomto riešenie nevidíme. Čo sa týka ukrajinských lekárov, máme ich v našich nemocniciach už štyridsiatich, ktorí tu žijú, pracujú a sme s nimi spokojní. Ale pokiaľ hovoríme o tých, ktorí prišli s utečeneckou vlnou, na konci z nich ostalo u nás iba niekoľko. Mali motiváciu ísť ďalej, do Nemecka. Diskutabilné je, či by prišli vypomôcť českí lekári. Stále si myslím, že ešte nenastala situácia, kedy by sme toto museli zvažovať. Nenecháme pacientov na 'holičkách'," skonštatovala Silvia Pekarčíková.

Viac o tom, aká je atmosféra na krízových zasadaniach, aj o riešeniach pre pacientov si pozrite v relácii nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok