Medzi Piatou Avenue či Ginzou. Parížska ulica v Prahe sa prebojovala na zoznam najdrahších ulíc sveta

ta3 čtk
23.11.2022 11:12

Pražská ulica Parížska sa prvýkrát prebojovala medzi najdrahšie ulice sveta podľa výšky nájomného. Celkovo skončila na 17. priečke a zosadila z tejto pozície ulicu Na Příkopě, ktorá sa v rebríčku zostavovanom poradenskou spoločnosťou Cushman & Wakefield objavovala od roku 2004. Najdrahšou ulicou sveta je horná časť Piatej Avenue v New Yorku.

Praha
TASR/AP

Cushman & Wakefield každoročne porovnáva 68 krajín sveta podľa najvyššieho dosahovaného nájomného v najdrahšej nákupnej ulici. V rebríčku figuruje vždy jedna najdrahšia ulica z každej krajiny.

Najvyššie ročné nájomné v ulici Parížska stojí 2719 eur za meter štvorcový. Vo vyjadrení v miestnej mene je to zhruba rovnako ako pred pandémiou choroby covid-19. Medziročne sa nájomné zvýšilo o deväť percent. Sedemnásta pozícia vo svetovom rebríčku je najvyšším umiestnením českej ulice od roku 2005, kedy na rovnakom mieste skončila ulica Na Příkopě.

V hornej časti newyorskej Piatej Avenue je ročné nájomné 21 076 eur za meter štvorcový. Výška nájmu je tam teraz vyššia o 14 percent ako pred pandémiou. Na druhom mieste vo svetovom rebríčku skončila hlavná ulica v Hongkongu Tsim Sha Tsui, tretia je milánska Via Montenapoleone.

Celkovo je Parížska 30. najdrahšou ulicou v Európe. Ulica Na Příkopě skončila v európskom porovnaní na 33. priečke s ročným nájomným 2460 eur za meter štvorcový. V porovnaní s dobou pred pandémiou je to pokles o 14 percent. Obe ulice patria medzi najdrahšie z krajín strednej a východnej Európy.

"Práve covidová doba a jej dôsledky predstavujú kľúčový dôvod, prečo ulica Na Příkopě tento rok prelomovo opustila trón, ktorý obsadzovala permanentne minimálne po dve desaťročia," uviedol ekonóm Trinity Bank Lukáš Kovanda. "Parížska podáva nadpriemerný výkon aj v celoeurópskom meradle, pretože kontinentálne sú príslušné nájmy podľa spoločnosti Cushman & Wakefield priemerne stále o osem percent nižšie v porovnaní s predcovidovou dobou."

Covid "zasadil ranu" skôr "Příkopom" než Parížskej, pretože ceny nájmov sa v prvej menovanej ulici viac odvodzujú od intenzity turistického ruchu a od všeobecného záujmu o kancelárske priestory, upozornil Kovanda. Ako turistický ruch, tak aj dopyt po kanceláriách v čase covidu citeľne oslabli. Naopak cena nájomného v Parížskej je viac odvodená od toho, ako sa darí prémiovým rezidenčným nehnuteľnostiam a segmentu luxusného maloobchodu. Rezidenčné nehnuteľnosti prežili počas pandémie nečakaný rozkvet a luxusné značky nakoniec pandémia nezasiahla ako bežný maloobchod, dodal Kovanda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok