Karol III. prijal prvú návštevu v roli britského kráľa, do Spojeného kráľovstva priletel juhoafrický prezident

ta3 čtk
22.11.2022 14:59

Britský kráľ Karol III. v utorok prijal svoju prvú štátnu návštevu v úlohe panovníka, v Spojenom kráľovstve privítal juhoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosu. Informovala o tom agentúra Reuters. Británia sa snaží posilniť svoje vzťahy so svojim najväčším obchodným partnerom v Afrike.

Karol III. prijal prvú návštevu v roli britského kráľa, do Spojeného kráľovstva priletel juhoafrický prezident
TASR/AP

Ramaphosu a jeho manželku oficiálne privítal kráľov najstarší syn a dedič, princ William, s manželkou Kate v hoteli v centre Londýna, čím zahájili jeho dvojdňovú návštevu. Potom ho odprevadili na priestranstve Horse Guards Parade pri Downing Street, kde Ramaphosu privítal kráľ Karol a jeho manželka Camilla. Ramaphosa má v pláne navštíviť Westminsterské opátstvo, kde položí veniec pri symbolickom hrobe neznámeho vojaka a prezrie si pamätnú dosku bývalého juhoafrického prezidenta Nelsona Mandelu. Potom sa v Buckinghamskom paláci zúčastní banketu.

Celá návšteva sa uskutoční v tradičnom formáte zavedenom za vlády zosnulej kráľovnej Alžbety II. Ramaphosa tiež prehovorí k zákonodarcom v parlamente a stretne sa s premiérom Rishim Sunakom. Británia dúfa, že návšteva, ktorá bola naplánovaná ešte pred septembrovou smrťou kráľovnej Alžbety, posilní obchodné a investičné väzby medzi oboma krajinami. Má tiež ukázať dôležitosť väzieb v britskom Spoločenstve (Commonwealth).

"Je to posilnenie silných bilaterálnych vzťahov, ktoré máme s Juhoafrickou republikou, skutočná príležitosť nadviazať na tieto úzke pracovné vzťahy a diskutovať o niektorých otázkach, ktoré sa nás všetkých týkajú," povedal britský minister zahraničia James Cleverly. Ramaphosova návšteva sa koná v čase, keď Juhoafrická republika zápasí s pretrvávajúcimi výpadkami elektriny a vysokou nezamestnanosťou. Podľa spravodajcu BBC chce prezident cestu využiť na získanie podpory pre britské investície v JAR, aby pomohol hospodárskemu rozvoju krajiny a domácemu priemyslu.

Ide o prvú štátnu návštevu svetového lídra v Spojenom kráľovstve od roku 2019, keď krajinu navštívil bývalý americký prezident Donald Trump so svojou manželkou Melaníou. Niekoľkodenné cesty vrcholných predstaviteľov do Británie prerušila pandémia covidu-19. Poslednou štátnou návštevou juhoafrického vodcu v Británii bola cesta exprezidenta Jacoba Zumy v roku 2010. Ako prvý ho vtedy prijal kráľ Karol, ešte ako princ Charles, a jeho manželka Camilla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok